Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

КСНС за корупцията завърши без заключителен документ

Заседанието на КСНС, което беше посветено на борбата с корупцията по високите етажи, завърши без обща декларация.

В своето изявление президентът Румен Радев направи следните изводи:

„Разминаване в нашата оценка за ефективността на Антикорупционната комисия, разминаване в нашата оценка доколко Народното събрание осъществява ефективен контрол, реален контрол върху работата на тази комисия, разминаване в оценката ни за ефективността на нормативната база, която, според мен, не предполага ефективно противодействие на корупцията по високите етажи на властта, поради, на първо място, нарушаване на институционалния баланс при назначаване на ръководството на Антикорупционната комисия и пасивни методи за борба с корупция, които се фокусират основно върху проверка на декларации и очакване на сигнали. Поради ограничен обхват на проверката на свързани лица, поради ограничен времеви обхват на проверки след освобождаване от длъжността“.

Според държавния глава последните разкрития ясно демонстрират, че има съществени несъвършенства в други закони и в тяхното прилагане, които създават условия за проява на корупционни практики“.

Решенията, които е предложил Румен Радев, са:

„Първо, Народното събрание да разгледа и приеме нов Закон за борба с корупцията, който да отчита констатираните недъзи на сегашния. НС да създаде временна комисия за проверка на дейността на КПКОНПИ, която да предложи кадрови и организационни решения. На следващо място, оправомощените органи да извършват в кратък срок пълна проверка на всички изнесени в публичното пространство факти и документи, които касаят лица на висши публични длъжности, а пълните протоколи от проверките да станат публично достояние. И последно, изпълнителната и законодателната власт да предложат и приемат законодателен пакет, насочен към ограничаване на условията за генериране на корупция“.

Президентът Румен Радев призна, че не е имал намерение да свиква КСНС по тази тема, но:

„Институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията и, когато избухна „апартаментгейт“, вместо те да се задействат активно и да вървят преди медийните публикации, те продължиха да мълчат. За мен това поведение разкрива криза на държавността. Имаме сериозен проблем и този проблем касае националната сигурност“.

Само от БСП са одобрили предложената от президента декларация и затова няма заключителен документ от заседанието, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова:

„В декларацията пишеше, че корупцията е огромен проблем, че държавата бездейства. Президентът предложи промени в закона или нов закон, анкетна комисия, която да разследва засегнатите от „апартаментгейт“ и т.н. Всичко това беше отхвърлено от премиера и от управляващите и не се стигна до декларация. Като общо заключение бих казала, че бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти“.

Предложението на социалистите за налагане на съдебен контрол върху актовете на Прокуратурата също е било отхвърлено:

„По отношение на предложението ми за промяна в правомощията на Прокуратурата ми беше отговорено, че по този начин, налагайки съдебен контрол, ще бъдат затормозени съдиите, които са против, тъй като имат и без това много работа“.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, обясни, че докладът на президента е пратен в последния момент. Част от текстовете са покривали приети до момента решения. Дариткова отрече управляващите да са бламирали държавния глава:

„Категорично ние нямаше да се явим на този Консултативен съвет, ако имахме намерение да бламираме президента, защото има ясно изискване за кворум за провеждането на такива консултативни съвети, а кворумът зависи от присъствието на управляващото мнозинство. Наистина искахме да чуем и да обединим някакви усилия около мерки, които да върнат вярата на българското общество в институциите“.

Според лидера на партия „Воля – българските родолюбци“ Веселин Марешки Съветът не е бил особено ефективен:

„Това е един грозен опит президентската институция да бъде употребена като на пиар фирма БСП, а самия президент – като личен пиар консултант на Корнелия Нинова. Това не доведе до никакви съществени резултати“.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов нарече провеждащия се Консултативен съвет при президента „политическо мероприятие“:

„Политическо мероприятие и нищо друго, но все пак президентът има право на инициативи, на провали, на успехи, на всичко. Негова си работа, президентска“.

Симеонов отхвърли идеята на БСП за нов антикорупционен закон и нарече „изтъркана практика“ по всеки нашумял въпрос да се лъже обществото за необходимостта от нов закон.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *