Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Общество

Нови туристически маршрути и познания за природните богатства на страната, благодарение на Лидл България

Модернизиран център за видеонаблюдение на Поморийското езеро, 51 километра маркирани туристически пътеки по западните склонове на Пирин и Кресненското дефиле, и дендрологични маршрути в Шумен са част от проектите реализирани до момента, с подкрепата на „Ти и Lidl за по-добър живот“.

Пролетният сезон и предстоящите празнични дни изкушават търсенето на възможности за пътуване по непознати маршрути и забележителности в страната. Посетителският център за наблюдение на птиците и природното многообразие на Поморийското езеро е обект, който набира популярност след модернизирането му с подкрепата на най-голямата социално отговорна инициатива „Ти и Lidl за по-добър живот“. Система за видеонаблюдение позволява колоритно запознаване със света на пернатите, които го обитават и посрещането на големи групи от туристи на територията на тази жива екосистема.

Проектът за видеонаблюдение на Поморийското езеро е един от общо 51 инициативи, които се реализират с финансовата подкрепа на програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“ в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум. 27 населени места от всички точки на страната са обхванати от дейността на обществено значими проекти, фокусирани в четири ключови области – образование, култура и историческо наследство, околна среда и здравословен начин на живот. Общата стойност на раздадения фонд до момента надхвърля 390 000 лв.

„Ти и Lidl за по-добър живот“ прави възможни проекти, които от една страна опазват околната среда и историческо наследство, а от друга стимулират образователно и културно развитие посредством промяна на нагласи и ценности. Това споделя и Димитър Попов, координатор на проекта за видеонаблюдение на Поморийското езеро: „Поморийското езеро е природна даденост, която трябва да се цени и опазва. Ето защо основна цел на центъра е да възпитава природозащитна култура в хората и разбиране, че за да я има тази еко среда, са нужни и техните усилия.“ Само в първите 8 месеца от старта на модернизацията, центърът е бил посетен от над 1500 човека. Повече за проекта, вижте тук: https://youtu.be/6f9-5v53w1I

Долината на река Ощавска пък изкушава любителите на пешеходни и веломаршрути с повече от 51 км. по западните склонове на Пирин и Кресненското дефиле, структурирани в 4 уникални прехода. Онлайн платформата www.marshrutikresna.com допълнително улеснява желаещите да ги обходят с подробно и увлекателно съдържание. Проектът, обединил усилията на ловно-рибарското и туристическо дружество, както и на повече от 30 местни доброволци, е част от първото издание на „Ти и Lidl за по-добър живот“.

Дендрологичен маршрут за опознаване на дърветата и храстите в парковете на Шумен, е създаден с финансов грант от второто издание на най-голямата социално отговорна инициатива в страната. Гражданите и гостите на града могат да опознаят природното разнообразие в пет местни парка посредством богата информация, поместена на 85 табели и 175 авторски снимки на растенията, присъстващи в маршрутите.

Повече време сред природата насърчава активния начин на живот на всички възрастови групи от населението. Това ще продължи да бъде приоритет в социалните ангажименти на Lidl България и в третото издание на инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“, което предстои да стартира през месец май. Търговската верига отново ще отделя по 3 ст. от всеки касов бон, за да подкрепя инициативността на неправителствените организации в страната.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *