Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени Общество

Защо най-често двойките се разделят?

Знаете ли, че първият работен понеделник от новата година е наричан от адвокатите Ден на разводите, тъй като тогава се подават най-много молби за разтрогване на брака? Представете си дългите две седмици на отпуската, цели дни и нощи, в които сте почти неотлъчно до партньора си. Също като на медения ви месец само без пеперудките в стомаха и розовите очила. Неслучайно празниците често дават възможност да се разразят най-ожесточените скандали. Така че не вярвайте сляпо на усмихнатите снимки край коледната елха, които шестват из интернет пространството.

Установено е, че най-честите причини за напрежение между семейните двойки и последвало решение за разтрогване на брака са:

1. Изневяра – наистина тежко прегрешение. Някои хора са напълно неспособни да простят подобна постъпка. За тях това е израз на предателство, унижение, проява на неуважение, абсолютно доказателство за липса на любов и т.н. Самата мисъл, че партньорът е докосвал друг човек, е непоносима. Ако обаче двойката може да си позволи да разсъждава практично (в името на децата или друго), вярва в общото си бъдеще и има желание и от двете страни, е важно да се проведе задълбочен разговор какво е довело до изневярата и какво е мястото й оттук нататък в общите ви взаимоотношения. Възможно е да потърсите мнението на специалист. Любопитно е да се отбележи, че някои двойки обсъждат предварително изневярата като начин да внесат тръпка в семейния си живот. Това се прави обикновено в случаите, когато чувствата са налице, но е засилено желанието за разнообразие и нови преживявания. Имайте предвид, че скуката и еднообразието са най-жестоките убийци на любовта. Ако и двамата преценят, че това ще бъде полезно за връзката им, защо не! В крайна сметка всичко е позволено, когато и двамата партньори са наясно със случващото се и нямат нищо против.

2. Финансови проблеми – колкото и да твърдим, че парите не са най-важното, все пак стигаме до момент, в който си признаваме, че те са доста важни. Може да бъде проблем, ако единият от партньорите е безработен от дълго време и въпреки това пръска средства от общия семеен бюджет. Може да е проблем, ако двамата печелят различно – особено ако жената изкарва повече пари (не всички мъже са склонни да го приемат, макар че не си признават, защото се чувстват малоценни). Може да е проблем, ако единият има хоби, което изисква много средства. Може да е проблем и ако единият има склонност да спестява, а другият – да харчи с широки пръсти. Затова е важно още преди сключването на брак да сте се постарали да опознаете тази страна от вашия партньор и да сте обсъдили мястото на семейния бюджет в живота ви, защото колкото и да си повтаряте, че любовта е най-важна, „сиренето е с пари“.

3. Липса на интимност и внимание – унищожително за брака/връзката. Спрете ли да се вълнувате един от друг и още по-лошо – да проявявате интерес, загриженост, внимание, връзката е обречена. В семейния живот (особено когато дойдат децата) всичко е по-сложно – времето не стига, задълженията нарастват, въпреки това намирайте време да правите неща заедно. Двойки, които много рядко се отдават на ласки, имат нездрава връзка, която слага началото на редица проблеми и съмнения. Отидете на кино (само двамата), излезте на ресторант, разходете се, хванати за ръка, в парка. Правете неща, които сте обичали да правите преди децата и преди брака. Науката казва: всеки път, когато с партньора си споделите позитивно преживяване, като например правенето на любов, вашият мозък започва да асоциира личността му с удоволствие. А животът казва: правете любов, не война!

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *