Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Коментари Най-четени Общество

Почти 24 000 безработни са започнали работа през март

През март равнището на регистрираната безработица спадна до 5.9%. Това показват данните от административната статистика на Агенцията по заетостта.

Сравнението с февруари показва намаление с 0.3%, докато на годишна база се отчита спад от 0.9%

През март броят на регистрираните безработни в бюрата по труда намалява до 194 603 души, като снижението спрямо февруари е с 5,1%. Спрямо март 2018 г. те са с 26 977 души по-малко.

Новорегистрираните безработни лица през месеца са 21 645. От тях 1 382 не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа. От началото на годината работа са намерили 4 272 души, регистрирани в бюрата по труда.

През март общо 499 души от групите на заетите, учащите и пенсионерите са регистрирани като търсещи работа.

23 754 безработни са постъпили на работа през миналия месец, като 81.5% от тях са устроени в реалната икономика.

На субсидирани работни места през месеца са устроени 4 398 лица: 2 580 – по програми и мерки за обучение и заетост и 1 818 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през март са 23 287, като 89.3% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в хотелиерството и ресторантьорството (31.1%), преработващата промишленост (20.0%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (11.4%), селското, горското и рибното стопанство (8.0%); административните и спомагателните дейности (5.5%), строителството (4.3%) и други.

Най-търсените групи професии през месеца са: персонал в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); продавачи; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; оператори на стационарни машини и съоръжения; водачи на МПС и подвижни съоръжения; помощен административен персонал по обслужване на клиенти; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; помощници при приготвяне на храни; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници в селско, горско и рибно стопанство и други.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *