Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини Свят

Близо 800 милиона евро са събрани за ден за възстановяване на катедралата „Нотр Дам“

„Ще издигнем отново катедралата „Нотр Дам“ още по-красива и искам това да стане в следващите 5 години“, подчерта президентът Еманюел Макрон в телевизионно обръщение към французите тази вечер. Макрон благодари на пожарникарите, които потушиха пожара, и на дарителите, които обещаха да финансират реставрацията на храма. В гасенето на пожара участваха няколкостотин огнеборци. С техните усилия бяха спасени голяма част от сградата и намиращите се в нея реликви.

Експерти предупреждават, че ще са нужни години за реставрирането на емблематичната сграда. Редица европейски държави, сред които и България, предложиха помощта си. Това направи и руският президент Владимир Путин. В 18:50 българско време ще забият камбаните на всички френски катедрали – точно два дни след избухването на пожара в катедралата „Нотр Дам“.

Експерти, цитирани от Би Би Си и други медии, са скептични относно срока за реставрация, като прогнозират работата да продължи десетилетия. Франс прес цитира един от реставраторите на замъка Уиндзор, според когото има недостиг на квалифицирани реставратори за такива проекти. Макрон обеща възстановената 850-годишна катедрала да е „дори по-красива“. До момента са събрани 800 милиона евро от частни дарители за възстановяването на покрива и другите унищожени части от „Нотр Дам“.

От френската прокуратура обявиха, че 50 души ще разследват потушения пожар, като до момента случаят се разглежда като инцидент. Според властите катедралата е била на минути от тотална разруха, като ключови са били смели действия на 400-те пожарникари в рамките на критичен половин час от бедствието. Франс прес описва и жива верига от огнеборци, спасила много от реликвите в катедралата в пика на пожара, с огромен риск за живота им.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *