Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Food Здраве Изборът на редактора Красота & Здраве Най-четени

Как да запазим зъбите си бели?

Всеки от нас си мечтае за искряща усмивка, но невинаги е лесно да поддържаме зъбите безупречно бели. Какво ги кара да пожълтяват?

Цигари

Те са главният виновник за пожълтяването на зъбите. Никотинът, който се съдържа в цигарения дим, е жълт на цвят. С течение на времето той се предава на зъбния емайл.

Кафе, чай и други

Някои напитки са добре известни с това, че оцветяват зъбите – например кафето и чаят. Но наред с тях подобен ефект върху зъбния емайл имат червеното вино и оцветените газирани напитки. Червените плодове също вредят на белотата на зъбите.

Кисели храни

Цитрусовите плодове и газираните напитки изхабяват зъбния емайл, а именно на него се дължи белият цвят на зъбите. Под него се намира друг пласт – дентинът, който е в по-тъмен нюанс. Когато емайлът е изтънял под въздействие на определени хранителни съставки, зъбите изглеждат по-жълти.

Лекарства

Антибиотиците от семейството на тетрациклините могат да доведат до промяна на цвета на зъбите.

Антибиотикът амоксициклин също може да промени цвета на зъбите – в повечето случаи това е временно и се коригира при миенето им с паста и четка, но има и хора, при които оцветяването остава.

Какво да направим, за да не жълтеят зъбите?

Първо трябва да кажем, че това невинаги е възможно. Така както тенът на лицето и цветът на косата са генетично предопределени, така и нюансът на зъбния емайл зависи от гените на родителите.

В същото време, ако се избягват факторите за пожълтяването на зъбите, цветът им може да се поддържа максимално бял според природните дадености.

  • Устната хигиена трябва да е на високо ниво. Зъбната плака също е жълтеникава на цвят, затова редовното почистване на зъбния камък може да освежи усмивката.
  • Не търкай зъбите си прекалено силно с четката! Това може да доведе до изтъняване на зъбния емайл и зъбите биха изглеждали по-жълти.
  • Нужно е миенето на зъбите да продължава поне две минути. По-силното, но по-кратко четкане само ще наруши емайла.

Източник: cosmopolitan.bg

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *