Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Телефонните измамници присвоили 8 млн. лева през 2018 г.

Телефонните измамници са присвоили 8 милиона лева от граждани през 2018 година, а за първите три месеца на тази година – близо 2 милиона лева. Това стана ясно на националното съвещание на ръководството на МВР. След акцията преди ден срещу телефонните измамници, при която имаше задържани в България и в Румъния, премиерът Бойко Борисов обяви, че не е имало нито едно обаждане за телефонна измама в страната:

„Предупреждават се хората, че полицията не взима пари, че не участва в такива измами, че не трябва да сътрудничат, но и до вчера госпожата, тя до последно си вярва, че съдейства на полицията и е в такъв филм, че просто трудно може да я изкара човек“.

Борисов благодари на медиите в общата им борба с МВР срещу телефонните измамници и подчерта, че секретните служби работят активно в последните няколко месеца по няколко направления:

„И по линия на борбата с организираната престъпност, и по линия на прокуратурата, и по линия на „Гранична полиция“. Както за кокаина бяха предупредени и буквално акваторията на Черно море беше затворена от граничните ни служби, и затова се изхвърли наркотика – нямаше шанс да избягат. За контрабандата на цигари мисля, че всички знаете, че благодарение на всичките тези хора я свалихме под 5 процента“.

Премиерът похвали службите за работата им срещу наркотрафика, както и криминалистите в МВР за разкритите случаи на убийства в последните дни.

В дирекция „Национална полиция“ главният прокурор Сотир Цацаров подчерта необходимостта от превенция на телефонните измами. Той изрази специална благодарност на режисьора Андрей Слабаков за двата видеоклипа с документални кадри, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на всяка една медия с цел превенция.

Премиерът е поставил задача в следващата година ало измамите да бъдат намалени наполовина.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *