Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени Общество

Над 370 000 българи празнуват Цветница!

Цветница или Връбница е денят с най-много именници – над 370 хиляди българи.

Цветница е един от най-почитаните и посещавани църковни празници. По време на богослужението се раздават осветени върбови клонки, които са символ на радостта, с която Христос бил посрещнат при влизането му в Йерусалим и преди кръстната му смърт.

Хората ходят на черква. Всеки се старае да си вземе по една клонка и да си я занесе в къщи.

На Цветница Негово Светейшество патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в празничната света литургия, която ще бъде отслужена в 09:30 ч в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“.

Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи Златоустовата Света литургия в катедралата „Светите братя Кирил и Методий“, а след това ще раздаде на християните върбови клонки за здраве. От храма ще тръгне шествието с участничките в ритуала по вода. Тази година той се организира от народното читалище „Бяла Анаста“.

По традиция момите ще хвърлят своите венчета от пролетни цветя във водата на река Осъм, а тази, чието изплува първо под моста, ще бъде обявена за Царица на празника.

Денят на влизането на Христос в Йерусалим бележи началото на най-скръбната, но и най-наситената с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин – времето, в което Христос приема страданието и кръстната смърт, за да изкупи греховете на човечеството и чрез своето възкресение от мъртвите да му дари надеждата за спасение и вечен живот.

Дните след Цветница до Възкресение Христово се наричат Страстна седмица заради мъката и страданието на Божия син, като в скръбните богослужения вярващите ще проследят и съпреживеят последните драматични дни от земния живот на Христос.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *