Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Митинги Общество

Биопроизводителите отново на протест

Биопроизводителите излизат на протест. Българска асоциация „Биопродукти“ отново организира протест, след като нито едно от исканията им не е било изпълнено. Преди дни те се събраха пред сградата на земеделското министерство и поискаха оставката на ресорния министър Румен Порожанов. Браншът недоволства заради нова наредба за биологичното производство, с която се въвеждат много високи изисквания както към производителите, така и към фирмите, които ги сертифицират.

Настоящият протест не е следствие на въведена на една или друга наредба, законов или подзаконов нормативен акт. Той е поради липса на цялостна политика и стратегии за развитие в селкското стопанство. Недопустимо е да се внасят плодове и зеленчуци под нашата себестойност. Ние сме неконкурентно способни, каза Чавдар Маринов от Българска асоциация на производителите на плодове и зеленчуци.

Маринов обясни, че е престъпление в магазините няма български плодове и зеленчуци. Според него спешната промяна и реформа е наложителна. По думите му е задължително хоспитализирането на производство на плодове и зеленчуци, както и оборудване за реанимация.

Милен Стоянов от Българска асоциация „Биопродукти настоява за оставка за министъра поради хаоса в биоземеделието. „Става дума за начина, по който се случва всичко това нещо. Политиката е сгрешена“, каза Стоянов.

Протестът е насрочен към 13:00 часа и се очакват представители на производители от цялата страна.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *