Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Еманюел Макрон лансира радикални идеи

Шенгенското споразумение трябва да бъде преразгледано и евентуално някои страни да бъдат изключени от него.

Тази радикална идея обяви френският президент Еманюел Макрон по време на пресконференция в Елисейския дворец. Той даде пресконференция, по време на която лансира радикални реформи. Причината за тях са протестите на жълтите жилетки, те обаче не останаха доволни от чутото.

Сред обещанията, направени от държавния глава, са по-ниски данъци и по-високи пенсии, по-лесно свикване на референдуми и повече правомощия за местната власт.

Промените не трябва да спират реформите, които правителството е планирало, изтъкна на пресконференцията в Елисейския дворец Макрон.

Според него това е така, защото промените „в много голяма степен отговарят на стремежите на нашите съграждани.“

„Предприетите мерки през тези първи 2 години в много отношения бяха справедливи“, въпреки че вероятно невинаги бяха „достатъчно бързи, радикални и хуманни“, каза пред медиите френският президент.

Макрон също така заяви, че предлага намаляване на броя на депутатите и промяна на начина, по който се избират те. Целта е по-добре да бъде представено разнообразието на френските политически партии.

Съгласно действащата избирателна система партията победител на парламентарните избори печели силно мнозинство в парламента и по този начин се поставят в по-неблагоприятно положение по-малките партии. Също така президентът желае част от депутатите в долната камара на парламента да се избират по пропорционална система.

Макрон лансира предложението си за промени в Шенген, докато говори по темата за миграцията, която далеч не бе основна в изявлението му, но пък предложи радикална промяна.

„Наистина вярвам в открития патриотизъм и във Франция, която ще засияе на международната сцена. Но за да бъдеш отворен трябва да имаш граници. За да приемеш гости, имаш нужда от дом“, каза още президентът на Франция.

Той добави, че „днес не всичко работи както трябва“, а Шенгенското споразумение вече не работи.

Макрон подчерта, че политиките за развитие и миграция трябва да бъдат „напълно преструктурирани“.

„Шенгенското пространство трябва да се реформира. Сега то не работи. Ако трябва ще намалим броя на държавите в него. Не искам да виждам държави, които казват – ние сме „за“ свободното придвижване, но не желаят да поемат ангажиментите, свързани с тази политика”, заяви Еманюел Макрон.

Държавният глава призова за реформа на Шенгенското споразумение, основавайки се на идеята, че Европа трябва да защитава своите граници. Макрон не изключи, че страните, които не искат да направят това, могат да се окажат извън Шенгенската зона. Той се фокусира и конкретно върху сътрудничеството със страните от Африка.

„Трябва основно да предефинираме нашата миграционна политика. Европа трябва да преосмисли сътрудничеството с Африка, за да ограничи миграцията и да укрепи своите граници, дори ако това означава да има Шенгенско пространство с по-малко държави“, добави френският президент.

Някои от лидерите на „жълтите жилетки” вече обявиха, че не са удовлетворени от чутото от Макрон. Причините са две. От една страна в някои от обещанията липсва конкретика. Макрон наистина каза, че ще бъдат намалени данъците. Но не каза това, което „жилетките жилетки” искаха да чуят – че богатите ще платят повече, а бедните по-малко. Другият вид проблем е, че „жълтите жилетки” практически оспорват цялата политическа система на Франция. Реално, каквото и да им обещае Макрон, те едва ли ще са доволни, след като системата остава същата. Иначе, освен за вътрешните проблеми на французите, Макрон говори и за някои европейски проблеми.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *