Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора

P&G затвърждават лидерството си в отговорното потребление

Procter & Gamble представи подробен план и действията, които водещите ѝ марки ще предприемат, за да се увеличи положителното въздействие върху обществото и околната среда чрез критериите си „Марка 2030“. На конференцията за устойчиви марки в Париж висши служители на компанията представиха перспективна рамка, включваща стратегии за иновации, които ще служат за вдъхновение и ще позволят отговорно потребление сред петте милиарда потребители, обслужвани от P&G всеки ден. Водещите марки на P&G, включително Pampers, Ariel и Herbal Essences, имат напредък в приемането на тази рамка с действия и ангажименти, които ще спомогнат по-ускореното постигане на устойчивия начин на живот.

„Потребителите вече не са склонни да правят компромис между функционалността и устойчивия стил на живот и очакват марките да предприемат значими действия за решаване на някои от най-сложните предизвикателства пред света,“ каза Марк Причард, главен маркетинг директор на P&G. „Ето защо P&G полага съсредоточени усилия за преоткриването на маркетинга, така че глобалният обхват и влиянието на марките ни да се използват като агенти на доброто и двигатели на растежа. Желанието ни е нашите марки да се разрастват и да придават нещо ценно и стойностно, като същевременно имат измеримо дългосрочно положително въздействие върху обществото и околната среда”.

Критериите за Марка 2030 са разпределени в две области, всяка от които очертава конкретни действия, които марките могат да предприемат, за да се превърнат в „агенти на доброто и двигатели на растежа“:
• Амбиция на марката – стратегически социални или екологични ангажименти, поставени от марката в центъра на преживяването на потребителите им, с които да се подпомогне преодоляването на определено обществено предизвикателство, за което марките могат да имат значителен принос.
• Основи на марката, при които марките въвеждат иновации във всички продукти и опаковки. Използвайки това, че гласът им се чува, те насърчават на социалната и екологичната устойчивост и са открити по отношение на съставките, които използват, и безопасността на научните им разработки.
Ето някои примери за това как водещите марки на P&G вече възприемат критериите чрез назоваване на амбициите си и изпълнение на плановете си:

Стимулирайки иновациите на продуктите, услугите и опаковките си, амбицията на Ariel е да преоткрие по-доброто почистване – с потребление на 50% по-малко електроенергия и вода. Основите на Ariel включват най-новите изисквания по отношение на опаковките,например стремежът всичките опаковки на Ariel до 2022 г. да станат рециклируеми, а до 2025 г. пластмасовите опаковки да бъдат намалени с 30%. В допълнение на това Ariel използва своя глас, за да подпомогне за изграждането на бъдеще, в което има равнопоставеност, чрез кампании като „Partage des taches“ (Споделете задачите) във Франция и „Споделете товара“ в Индия, които подкрепят идеята мъжете и жените да споделят по равно задачите в домакинството.

Амбицията на Herbal Essences е да даде възможност на всеки да изпита положителната сила на природата и да подкрепи биологичното разнообразие в полза на хората и планетата. Освен това Herbal Essences са с водеща позиция по отношение на споделянето на изчерпателна информация за съставките, които използват, като открито обясняват своя 4-степенен процес за безопасност. Освен това, са призната от ПЕТА като марка без нехуманно отношение към животните. Herbal Essences bio:renew е първата световна марка за грижа за косата, чиито ботанически субстанции са одобрени от Кралските ботаническа градина , водещ световен авторитет в областта на растенията. Herbal Essences използват своя глас и за да популяризира пускането на пазара на опаковки, в помощ на хората с увредено зрение, както и бутилки, направени от океанска пластмаса за най-големия си пазар – САЩ.

Амбицията на Pampers® е да даде възможност на милиони бебета за щастливо, здравословно развитие, като си сътрудничи със специалистите по здравни грижи, родителите и неправителствените организации. Като част от Основите на марката P&G за Марка 2030, Pampers® въвежда своите „7 действия за доброто“, сред тях са: Продължаване на иновациите към по-устойчиви решения за използване на пелени, за да има напредък към целта за използване на 30% по-малко материали за пелени на всяко бебе за периода, в който използва пелени. Чрез иновации и използване на по-ефективни материали марката вече е намалила средното тегло на пелените си с 18% . Марката е водеща в рецилкилането на пелени и кърпички и е поела ангажимента да открие съоръжения за рециклиране в 3 града до 2021 година. В партньорство с УНИЦЕФ, Pampers® помогна за елиминирането на тетануса при майки и новородени в 24 страни. През март 2019 г. още една страна – Чад, вече елиминира това заболяване, в резултат на което от 2006 г. насам са спасени около 880 000 живота на новородени.

„Критериите за Марка 2030 демонстрират лидерството на водещите марки, като определят какво означава всяка отделна марка да стимулира отговорното потребление. С тях се гарантира дълбоката и дългосрочна интеграция между значими и измерими социални и екологични въздействия, както и цялостната стратегия и опит на марката – за разлика от това да има единична маркетингова инициатива, свързана с финансова подкрепа от страна на марката за определена кауза, или активиране само на част от маркетинговия микс,” каза Коан Викорен Скжиняж, главен изпълнителен директор на Състейнабъл Брандз.

„Взаимодействахме си с няколко външни заинтересовани страни, за изработването на критериите,“ каза Виржини Хелиас, главен директор за устойчиво развитие на P&G. „Искахме да разработим такива критерии, които да направят дванадесетте цели за устойчиво развитие на ООН осезаеми за марките, като им вменим отговорност за това да доведат отговорното потребление до по-високо равнище. С нашите марки обслужваме пет милиарда души по целия свят, което ни дава уникалната възможност и ни натоварва с отговорността не само да очароваме хората с отличната функционалност на продуктите, но и да насърчаваме разговорите в определена насока, да влияем на нагласите, да променяме поведението на потребителите и да превърнем в реалност в световен мащаб възприемането на устойчив начин на живот.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *