Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Свят

Италия разследва Гугъл за доминиращо положение

Италианският орган за защита на конкуренцията съобщи днес, че е започнал разследване за евентуална злоупотреба с доминираща позиция на пазара срещу американския гигант Google и компанията майка Alphabet, предаде AFP, цитирана от БТА.

Подозренията са, че е компанията е отказала да включи приложение, свързано с електрическите превозни средства, за да облагодетелства Google Maps. Според антитръстовия орган „Google, чрез операционната си система Android, има господстващо положение на пазара на операционни системи за интелигентни устройства (телефони, таблети) и е отказал да включи в приложението си Android Auto приложението Enel X Recharge, разработено от италианския енергиен гигант Enel. То цели да предостави на потребителите информация и услуги за презареждането на батерии на електрически автомобили.

От своя страна Android Auto позволява на собствениците на смартфони с операционна система Android да използват „по лесен и сигурен начин някои приложения, когато шофират“, напомня органът.

„Изглежда в интерес на Google е да защитава и укрепва приложението си Google Maps, което предлага широка гама от услуги на потребителите, сред които има и информация за локализиране на местата за презареждане на електрическите автомобили“, посочи антимонополният регулатор.

Служители на антитръстовия орган заедно с инспектори от финансовата полиция вчера извършиха проверки на офисите на Google и Alphabet.

Процедурата трябва да продължи една година.

Още през април италианският орган за защита на конкуренцията съобщи за започване на разследване срещу американския гигант Amazon за евентуална злоупотреба с доминираща позиция в онлайн търговията и логистиката.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *