Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

200 млн. лева ще струва изработването на тол системата

Около 200 млн. лв. ще излезе изцяло разходът за изработването на тол системата, прогнозира пред БНР Петър Мутафчиев – председател на Балканския форум за транспорт и инфраструктура.“Докато няма ясни параметри от самото правителство – какъв ще бъде обхватът на тол системата в България, колко километра пътища ще бъдат там, докато не се направи сметката и още веднъж не се каже какви пари те ще очакват и откъде ще допълнят липсващите средства, за да може да се извършва ремонт на всички пътища в България, включително да строят автомагистрали, докато не се каже ясно от какви такси ще се започне – няма излизане от кашата, в която в момента се намира България, включително перспективата за транспортния автомобилен бранш в България“, коментира той.

Мутафчиев бе категоричен, че държавата не е готова дори за сериозно тестване на тол системата. Според него превозвачите са били използвани, за да се отложи пускането на тол системата и да има повече време за доизграждането й.

Председателят на Националния съюз на превозвачите Красимир Лалов пък коментира, че в момента се прави „тюрлю гювеч“. Лалов подчерта и лошото състояние на пътищата в България.

Петър Мутафчиев изказа мнение: „Трябваше да се предложи единствено транзитните пътища с ясна санкция за чуждите автомобили, ако заобикалят тези транзитни пътища, т.е. те нямат право да вървят по други, а само по определения за транзитен и автомагистралите. Второ – ние поставихме въпроса да обсъдим каква част от акциза на горива ще бъде отделена за пътища. В момента в България акцизът е на най-ниско европейско ниво, а цената на горивата са същите като в страни, в които той е на средно ниво. Някъде изчезват 15 евро цента. Тези 15 цента дават 700 млн., които могат да отидат за пътища. Тогава им казахме – да видим как е ценообразуването на горивата. Това е национален въпрос. Тогава няма да има винетка, ще има тол такса за всички по автомагистралата, но българският гражданин ще знае, че когато плаща горивото, част от тези пари той ги плаща за това да има по-добри пътища и има право да иска от управляващите да поддържат пътя“.

По думите на бившия транспортен министър обаче тази идея не е приета. „Изведнъж се оплетоха два различни модела на таксуване, на отчитане на изминатите километри и на отчитане на това дали си си закупил винетка и на контрол, което много усложни изпълнението“, обясни той и подчерта, че управляващите са били предупредени включително от фирмата-изпълнител, че това е много сложно и то много трудно ще тръгне.

„Това е система, която ще отнема много от парите за поддръжката, които ще плащаме всички ние за пътища. Световната банка го каза – ако съберете 1,2 млрд., около 20% ще е разходът за тази система – за електронните винетки и тол системата – това е около 200 млн., което ние ще даваме за поддръжка. По данни на Световната банка – този тип система е една от най-ресурсноемките за поддръжка“, коментира Петър Мутафчиев.“Те нямат данни за транзита през България. Нямат данни какви камиони влизат и излизат от България. Те просто залагат на едни цифри, които ще им изиграят много лоша шега, защото те не са верни“, добави Красимир Лалов.

Според Мутафчиев все още не сме готови и по винетната система.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *