Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини Свят

Седем души ще се борят за поста на Тереза Мей

Седем станаха британските политици, които открито заявиха намерението си да се кандидатират за лидер на управляващата Консервативна партия и премиер на мястото на Тереза Мей, твърдейки, че ще успеят там, където тя се провали – да изведе дълбоко разделената Великобритания от Европейския съюз, съобщава Ройтерс.

Шести е бившият министър за Brexit Доминик Рааб, който вчера обеща, че ще се бори за по-справедлива сделка за Brexit. „Успешното изпълнение на Brexit ще изисква фокусиране, дисциплина и решителност. Като бивш адвокат във Форин офис и министър за Brexit, аз имам необходимия опит“, написа Рааб в статия за в. „Мейл он сънди“.

Седма в списъка се нареди Андреа Ледсъм, бивш лидер на Камарата на общините (представител на правителството в долната камара на парламента), която обяви амбициите си на страниците на „Сънди таймс“. Тя заяви, че притежава „опит и увереност в собствените сили“, за да поведе страната към по-светло бъдеще, като обеща, че ако тя заеме премиерския пост, Великобритания ще напусне ЕС през октомври при всички случаи – със сделка или без.

Ледсъм също така обеща, че ще прокара законопроект за гарантиране на правата на гражданите, за да сложи край на неопределеността около правомощията на гражданите на ЕС в Обединеното кралство, и че ще се стреми към решаване на въпроса за взаимното оказване на медицински услуги на жителите на ЕС в Обединеното кралство и на британците в страните от ЕС, както и към решение на проблема с Гибралтар.

Преди това намерението си да участват в надпреварата обявиха бившият външен министър Борис Джонсън, външният министър Джереми Хънт, министърът на международното развитие Рори Стюарт, министърът на здравеопазването Мат Ханкок, бившата министърка на труда Естер Маквей.

Засега за несъмнен фаворит в надпреварата се смята Борис Джонсън, но според британските медии негов конкурент ще бъде министърът на околната среда Майкъл Гоув, който се очаква да обяви официално кандидатурата си тази вечер, предаде ТАСС.

„Сънди таймс“ и „Сънди телеграф“ съобщават, че Гоув вече е уведомил депутатите консерватори, че смята себе си за оптималната фигура, способна да попречи на победа на лейбъристите на общите избори и да не позволи на лидера им Джереми Корбин да заеме премиерския пост. Така Гоув може за втори път да се опита да застане на пътя на Борис Джонсън в борбата за лидерството, както непосредствено след референдума през 2016 г., когато Джонсън пак се смяташе за фаворит, но се отказа по неясни и досега причини

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *