Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Свят

Извънредна среща в Брюксел за резултатите от изборите

Държавните и правителствени ръководители на ЕС се събират на извънредна среща, на която се очаква да обсъдят кандидатурите за висшите постове на европейските институции след проведените избори за Европейски парламент. България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов.

Лидерите на Общността ще дискутират на неформална вечеря кандидатурите за постовете председател на Европейската комисия, върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността, президент на Европейската централна банка и председател на Европейския съвет.

Очертават се тежки разговори, тъй като нито една от традиционно управляващите партии няма достатъчно висок резултат, за да наложи своя кандидат за председател на Еврокомисията.

Според публикации в медиите кандидатът на ЕНП Манфред Вебер няма одобрението на френския президент Еманюел Макрон, който пък подкрепя настоящия главен преговарящ Мишел Барние. Като компромисна фигура в публичното пространство се завъртя името на бившия еврокомисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева.

Съветът трябва да вземе решение на следващото заседание на 20-и и 21-ви юни.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *