21.07.2024

Промени в Закона за висшето образование предвиждат забрана за откриването на нови университети

Забрана за разкриването на нови висши училища в България и ограничаване на т.нар. „летящи професори“ предлага Министерството на науката и образованието в проект за промени в закона за висшето образование, пуснат за обществено обсъждане. Предложеният мораториум ще засегне не само разкриването на нови университети, но и на нови филиали на висши училища, както и на нови, несвойствени за тях специалности. Може ли да има реформа във висшето образование, за която от години се говори, но мерки не се предприемат? Професор Иван Илчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в два последователни мандата в периода 2007 – 2015 г. беше гост в студиото на сутрешния блок на БНТ по темата.

Софийският университет се е пазил винаги да изгражда свои филиали в страната. Въсщност Софийският университет е изграждал университети в страната през годините и резултатите за съжаление не са особено добри. Проф. Илчев е на мнение, че България е малка държава и не е необходимо да се разпиляват усилията.

Противно на мантрата, която разпространяват журналистите, много ново университети след 89-та година няма създадени. Тези, които са създадени са предимно частни. От тях има само един голям – Нов български университет, другите са малки. Това, което не се съобразява е, че когато пред 89-та сме имали 46 университета, примерно, випускниците на гимназиите са били 500 000 и те всички са оставали в България, защото не са имали възможност да ходят в чужбина. Сега имаме 51 университета, а випускниците са примерно 250 000, а от тях поне 10% заминават в чужбина, коментира още проф. Иван Илчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *