21.07.2024

САЩ въвежда 5% мито върху всички стоки, внасяни от Мексико

epa06069182 US President Donald J. Trump speaks during a press conference after meeting with President of Poland Andrzej Duda (not pictured) at the Royal Castle in Warsaw, Poland, 06 July 2017. Later this day, President Donald J. Trump will speak to the leaders of Three Seas Initiative nations and address the Polish people at Warsaw's Krasinski Square. EPA/Radek Pietruszka POLAND OUT

Американският президент Доналд Тръмп обяви въвеждането на 5-процентно мито върху всички стоки, идващи от Мексико, в опит да ограничи незаконната имиграция. В Туитър Тръмп написа, че мярката ще бъде въведена от 10 юни, като митническата ставка бавно ще се повишава, докато проблемът с незаконната имиграция не бъде решен.
По време на предизборната си кампания и след поемането на поста Тръмп се стреми към изграждането на стена по американско-мексиканската граница. През февруари той обяви национално извънредно положение, за да се справи с кризата, но съдия блокира усилията му по-рано този месец.
В изявлението си Тръмп посочи, че митническата тарифа ще се увеличава ежемесено с по 5% до 1-ви октомври, когато митото за целия мексикански внос в САЩ трябва да достигне 25 процента. То ще остане на това ниво, „освен ако, или докато Мексико не намали значително незаконния приток на чужденци, идващи през нейната територия“, посочи още американският президент.
Секретарят на Мексико по въпросите на Северна Америка Хесус Сеаде заяви, че тарифите ще бъдат катастрофални. Мексико е известен производител на селскостопански продукти като авокадо и текила, но страната е и главен производствен център и дом на много американски компании. Страната произвежда стотици хиляди коли всеки месец и също е дом на технологични и аерокосмически компании.

Решенето на Тръмп идва само часове, след като в американския Конгрес започна подготовка на процес по ратификация на новото тристранно търговско споразумение между САЩ, Мексико и Канада, известно като USMCA, което да замести съществуващото до сега споразумение НАФТА (Северноамериканско споразумение за свободна търговия).

От своя страна Канада започна официално процеса по ратификация на новото тристранно споразумение в сряда, като мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор също обяви намерението на неговото правителство да изпрати договора за ратификация от Конгреса в Мексико.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *