Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Internet Изборът на редактора Любопитно Най-четени

Как се снима късометражен филм със смартфон?

Киното е една от най-ключовите креативни индустрии в света. В Европа годишно се снимат над 2000 пълнометражни филми. За късометражните филми подобна статистика няма, но по всяка вероятно те са в пъти повече. Кратката форма създава специфични предизвикателства пред творците, като често бюджетът на подобни продукции е изключително малък. Това предполага и въвеждането на алтернативни техники на снимане, като например късометражни филми заснети със смартфони – технология, която постоянно се развива и подобрява.

Подобна инициатива в България е HUAWEI SMARTPHONE FILM FESTIVAL – първият фестивал за късометражни филми, реализирани със смартфон. Организатор на фестивала е CineLibri, а филмите ще бъдат заснети с последното достижение на мобилната фотография и видеография HUAWEI P30 Pro.
Като всеки филмов конкурс и HUAWEI SMARTPHONE FILM FESTIVAL ще има своето жури, което ще оценява създадените филми. Популярната киножурналистка Стаси Айви, известният влогър и режисьор Крис Захариев, един от най-добрите български оператори Крум Родригес, създателката на кино-литературния фестивал CineLibri Жаклин Вагенщайн и регионалният мениджър на Huawei Лонгруи Циу, ще имат тежката задача да оценяват творбите.
Какво обаче се изисква, за да създадеш един съдържателен и въздействаш късометражен филм, заснет с мобилен телефон?
Според Крис Захариев късата форма носи своите предизвикателства, а като най-важни елементи, за да се получи успешен филм, той посочва обикновената история и ясното послание. Младият режисьор споделя, че много често, разработвайки някои от късометражните си филми, е правил грешката да усложнява излишно всичко. Крис смята, че една от най-подценяваните части от един късометражен филм е музиката. Правилната употреба на музика, според Захариев, може да спаси сцени.

За Стаси Айви, най-важните елементи за един успешен кино проект са добра история, привлекателна визия и чудесна актьорска игра. Основният съвет към участниците, който дава Стейси, е да не се опитват да впечатляват със сложни и нереалистични цели. Тя споделя, че всъщност действителността е пълна с истории и простичките на пръв поглед фабули правят много по-голямо впечатление – дали ще е неочакван обрат или просто ще докосне сърцето, и в двата случая работи безотказно.
В момента тече записването за HUAWEI SMARTPHONE FILM FESTIVAL, като това се случа с подаване на трийтмънт за филм. Крайният срок е 6 юни, като всичко, свързано с конкурса може да се намери в специалната секция Huawei Film Fest на уеб сайта www.atrakcia.bg, включително подробните условия за участие, указания как се пише трийтмънт и много вдъхновяващи материали.
Кулминацията на HUAWEI SMARTPHONE FILM FESTIVAL ще бъде на специална официална церемония, на която ще бъдат обявени тримата победители. Тя ще се състои в Дома на Киното. Зрителите ще имат възможност да се насладят на трите филма, достигнали до челната тройка, а победителите ще видят филмите си на голям екран

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *