Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Проф. Рачев: Пороите ще продължат, наблюдавайте нивата на реките

Още преди седмица предупредихме, че настъпва един грозен период от петък до петък и наистина това време ще продължи до четвъртък включително. Това каза климатологът проф. Георги Рачев в ефира на „Здравей, България“.

Няма студени и топли фронтове. Над България е сравнително ниско атмосферното налягане със студ във височина, което дава възможност на купесто-дъждовните облаци. Те бяха брутални вчера между Пловдив, Пазарджик и Стара Загора, където нанесоха големи щети. Пострадаха много и Ботевград и Велико Търново. В Пловдив валежите достигнаха над 100 л/кв.м, т.е. в продължение на 6-7 часа се изваля месечната норма за областта, обясни той. До четвъртък е напълно възможно отново да има наводнения, каза още проф. Рачев.

Климатологът обясни, че е възможно да се вдигнат нивата на реките в цяла Тракия. Това е голямата опасност, защото в Тракия от петък до днес сутринта на много места валежите са сумарно над 200 л/кв.м. Това са за два дни три пъти месечната норма за валежи. Всичко това се отводнява в Марица. Службите, които са отговорни, е хубаво да го правят денонощно, за да не се окажат хората неподготвени. Отново ще бъдат съсредоточени валежите – за малко време, големи количества, каза още проф. Рачев.

От четвъртък се очаква успокояване на времето. От петък до неделя ще бъде по-топло и спокойно, а следващата седмица се очаква топло и слънчево време в сутрешните часове, а следобед – дъжд.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *