Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Най-четени Общество

30 хиляди глоба за съборена къща – паметник на културата

До 30 хил. лева ще бъде глобата за незаконното събаряне на емблематичната къща на богатия търговец на тютюн Васил Куцоглу зад Общината в Пловдив. Собствениците ѝ пък ще трябва да я възстановят в първоначалния ѝ вид. Да това архитектурно бижу говорихме в сутрешния блок на БНТ с Александър Трайков, директор на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерство на културата.

Александър Трайков коментира, че жилищната сграда на „Гладстон“ №12 е стоена през 1910 година за богат пловдивски търговец, тютюнопроизводител от чешки архитект е проектът. След като е изградена сградата, тя се ползва дълги години от собственика и от наследниците. През 70-те години на 20 век тя е национализирана и е превърната в детска градина. Тази детска градина работи до ново време като сградата е претърпяла доста преустройства – вътрешни, пристроявания. През 90-те години сградата е върната на старите собственици. Те дълго време я изоставят, нямат интерес към това тя да бъде възстановена, ремонтирана и това е до ден днешен когато в началото на тази година те предприемат действия за нейното възстановяване.

Чешкият архитект Йосиф Шнитер остава в наследството на Пловдив повече от 20 сгради, произведения на изкуството. Според внучката му това е поредно посегателство срещу историята на Пловдив.

От фирмата изпълнител отказаха всякакъв контакт с нас. Собственикът на обекта обаче заяви пред БНТ, че къщата е съборена, защото е пострадала от големите валежи.

Очаква се днес прокуратурата в Пловдив да се произнесе по двата сигнала, внесени от кмета на район „Централен“ относно разрушената къща паметник на културата. Според издаденото разрешение за строеж от общината и одобрения проект от Националния институт за недвижимо културно наследство собствениците са били задължени да запазят фасадата на сградата.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *