Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Суперкомпютърът ще заработи у нас до края на 2020 година

България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. За създаването на тези свръхбързи центрове за изчисляване ще бъде заделена инвестиция от 1 млрд. евро. От нея 840 млн. ще поеме ЕК, а 12 млн. евро ще поеме България.

С тези иновативни центрове ще се разработват приложения, които ще помагат на много учени, в много области – от създаването на нови лекарства до промените в околната среда.

Бойко Борисов, министър-председател: С напредване не технологиите виждам колко отдалечено място е ЕС от водещите държави в тази сфера. Така че радвам се, че сега ЕК и Европа се замисли, че в следващите месеци и няколко години, тази технологична революция ще бъде огромна.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество: Година откакто ЕС заявихме, че искаме да си върнем лидерството в тази сфера. След много интензивна работа Европа има инвестиции от 1 млрд евор и Европа има селекционирани държави, сред които и България, с които да си върне лидерството и само след година и половин да бъде сред първите 3 суперсили в света.

Роберто Виола, ръководител на генерална дирекция „Свързаност“ на ЕК: България ще има най-добрите школи за математици и компютърни специалисти. В този център ще работят предимно българи, но след конкурси и хора от Европейския съюз.

Свръхбързият компютър ще заработи у нас до края на 2020 година в Технопарк в София. Той е сред 10-те най-мощни компютри в Европа и 50-те най-мощни компютри в света.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *