Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Food Nutrition Здраве Изборът на редактора Красота & Здраве Най-четени

Чаят от Матча помага срещу стрес

Дългите работни часове и кратките срокове често водят до силен физически и психически стрес. Ако всекидневието ви е напрегнато, е важно да откриете начин да се справяте с него – чрез тренировъчен режим или правилно хранене. Според японски специалисти пиенето на чай Матча има редица ползи за здравето, сред които намаляване на тревожността.

Матча представлява смлян прах от свежи листа на отглеждано почти изцяло на сянка чаено растение Camellia sinensis.

За целите на настоящото изследване специалисти от университета на Кумамото са подложили мишк и на усложнен тест в лабиринт, който е стресиращ за животните. Използвайки теста, изследователите са установили, че тревожността на мишките намалява, след като им бъде даден екстракт от Матча или Матча на прах.

Според учените успокояващият ефект на чая се дължи на механизми, които активират някои допаминови и серотонинови рецептори с роля в тревожното поведение.

„Въпреки че са необходими по-нататъшни проучвания, резултатите от настоящото изследване показват, че чаят Матча, който от години се употребява като медицинско средство, може да е от полза за човешкото тяло“, казва Юки Курауичи от изследователския екип, предаде от Ен Ди Ти Ви, цитиран от БТА.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *