Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Последен ден за доброволно умъртвяване на домашните прасета от Южна България

Днес е последният ден, в който стопаните на домашни прасета от Южна България трябва доброволно да умъртвят животнитее. След това прасетата ще бъдат принудително унищожени. В петък стана ясно, че 30-те кметове на пазарджишки села, които поеха ангажимент пред премиера Бойко Борисов да убедят своите съселяни да изпълнят нареждането, няма да удържат обещанието. Те обявиха, че няма да допуснат екипите от Агенцията за безопасност на храните в дворовете на хората.

В петък стана ясно, че 30-те кметове на пазарджишки села, които поеха ангажимент пред премиера Бойко Борисов да убедят своите съселяни да изпълнят нареждането, няма да удържат обещанието. Те обявиха, че няма да допуснат екипите от Агенцията за безопасност на храните в дворовете на хората. Ето какво заяви за „Хоризонт“ кмета на село Юнаците Стоян Кузев:

„Просто ще вдигна всички хора и ще ги изгоним. И този път ще се вдигнем цяла Южна България. Хора ми се обаждат и от Стара Загора, от Нова Загора, от Пловдив, Пловдивско. Стигнахме до съгласие, че който иска ще си заколи прасето, ще получи обезщетение, а който не иска, няма да го коли. Това беше уговорката“.

Кметът на село Черногорово Емил Захариев допълни:

„Категорично същата позиция заемам и аз. Те не могат във всички села в Пазарджишка област да тръгнат наведнаж. Да видим кои села ще си изберат и как те ще процедират и от там ние ще предприемем нашите действия – откъде са дошли оттам да си тръгнат“.

Междувременно стана ясно, че животински останки са открити в дере край затворения за преминаване път между сливенските села Гавраилово и Бяла. Предполага се, че останките са на прасета, умъртвени заради мерките за борба с чумата по свинете.

В края на работната седмица протестиращите край село Крушаре изпратиха до Върховната административна прокуратера сигнал заради начина, по който да бъдат унищожавани останките от умъртвените животни и за други важни проблеми. По пътя Сливен-Ямбол девети ден е в сила блокадата, движението е по обходен маршрут. На недоволството на пътуващите организаторът Валентина Василева отговори чрез медиите:

„Докато не разберем, че трябва да застанем заедно един до друг – и шофьори, и свинари, и поети, и медицински сестри, за който се сетите, държавата ще продължи да бъде мащеха за едни, майка за други“.

Протести срещу изискването за доброволно умъртвяване на прасетата в личните стопанства с пътни блокади организират също жителите на ямболското село Безмер и варненската община Долни чифлик.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *