Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Търсят се 1000 учители в навечерието на първия учебен ден

20 дни преди началото на учебната година се търсят 1000 учители за цялата страна, а 600 не достигат само в София. Най-търсени са началните учители. Следват тези в детските градини, преподавателите по чужди езици – най-вече по английски, но има обявени места и за по-екзотични – китайски и японски, съобщава БНТ. Дефицитни са и учителите по математика и информационни технологии.

Стартовата заплата на учител е 920 лева, а средната за София – 1300 лева.
Бургаски училища предлагат и до 2000 лева на месец. От Министерството на образованието са категорични: свободните бройки ще бъдат попълнени навреме и няма да има класове без учител. На този фон има рекорден интерес към учителската професия в Бургас – 48 души се борят за едно учителско място. Кандидатите се увеличават.
Според Министерството на образованието учебната година ще започне спокойно.
„Това реално погледнато е една ситуация, която е системна. Всяко лято има подновяване на педагогическите екипи, има движение на педагогическите специалисти, защото колегите ми – особено в големите градове – имат възможност и за избор и при обявяването на свободни работни места съответно – те предприемат и такива стъпки“, каза Ваня Кастрева – началник на РУО – София-град.

За да има повече млади преподаватели – стартира още една национална програма – „Мотивирани учители“ , която ще осигурява финансова подкрепа.
Много училища предлагат на учителите да работят на граждански договор или да преподават едва по няколко часа – липсата на щатно назначение и финансова сигурност при тези случаи обаче демотивира някои учители.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *