18.07.2024

Лекари искат анулиране на болничния, ако пациентът не се лекува в дома си

Анулиране на болничния лист, ако пациентът не се лекува в дома си и не отиде на контролен преглед – такова предложение направиха от сдружението на семейните лекари. Според тях така може да се намалят злоупотребите с фалшиви болнични листове, съобщи БНТ.

С издаването на болничния, освен терапия лекарят може да назначи и допълнителни изследвания. Задължително определя и дата за контролен преглед на пациента. Идеята е, ако той не се яви и не представи резултатите от изследванията, лекарят да може да поиска анулиране на болничния.

„Да има все пак някаква санкция и да има отговорност. Отпуксите ги дава работодателя, не ги дава личния лекар или който и да било лекар“, коментира д-р Гергана Николова – общопрактикуващ лекар.

Пациентите да носят отговорност и, ако не спазват режима в болничния лист, предлагат още медиците.

„Дали той е домашен леглови, дали той е домашен свободен, дали е с напускане или ненапускане на населеното място, там има определен режим, който трябва да се спазва. Ако този режим не се спазва това би трябвало да бъде основание за анулиране на болничния лист“, добави д-р Николова.

Идеята на лекарите е работодателят да може сигнализира НОИ, ако се усъмни, че служител не спазва предписания режим.

„Това са интересни предложения, но аз се притеснявам да не би работодателите да трябва да се заемат с едни несвойствени за тях функции да следят хората, които са в болничен, дали наистина са болни или правят нещо друго“, коментира обаче Надя Василева – специалист по човешки ресурси.

Подобен тип контрол според синдикатите може да осъществява Националният осигурителен институт.

„Мога да кажа това, което се случва в западноевроейските държави – по искане на работодател може да се направи проверка в дома на лицето“, обясни Ваня Григорова от КТ „Покдрепа“.

Ако предложенията на лекарите бъдат приети, синдикатите ще настояват бизнесът да да плаща 100% първите три дни от болничните.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *