Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Започва предизборната кампания за местните избори

Днес започва предизборната кампания за местния вот на 27 октомври.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев призова за етична кампания и припомни какви са правилата по време на кампанията.

„При отразяването на предизборната кампания следва да бъде посочвано кое е платено съдържание, кое е безвъзмездно. Трябва да бъде посочено, че купуването и продаването на гласове е престъпление“, каза той.

„Агитационните материали не могат да съдържат, включително и клиповете, и другите форми на предизборна кампания, използването на националния флаг, герба на Република България и на други държави, както и не може да бъде извършена предизборна агитация от духовни лица и в рамките на религиозни обреди. Кампанията следва да бъде водена на български и трябва да бъде толерантна“, добави Андреев.

Общо 66 са партиите и коалициите, получили регистрация за участие в местните избори – редовни избори за кметове и съветници в 265-те общини в България, право на глас по време на които ще имат 6 227 901 души.

Над 36 хиляди са кандидатите за кметове и общински съветници. Най-много са за кмет на София – 19, а за Пловдив са 14. В 397 кметства има само по един кандидат, уточни Андреев.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който пряко отговаря за провеждането на местните избори, каза, че много често кампанията се превръща в „състезание по пръскане с кал“.

Той посочи какви са впечатленията му от последните 10 години:

„Последните 10 години нормална, европейска, цивилизована кампания като политически аргументи не съм видял, което е лошо, от това страда демокрацията. Имам предвид, че е нормално всеки кандидат да представи себе си – идеи, програма, платформа, това, което иска, това, което може, и да се състезава с други, само че не забравяй, че това са най-сложните избори. Особено в София обемът числа, които трябва да се обработят е пъти по-голям, дори от едни президентски, дори от едни парламентарни избори“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *