25.07.2024

epa06399323 New Austrian Chancellor Sebastian Kurz, the leader of the Austrian Peoples Party (OeVP) , European Commission President Jean-Claude Juncker (not seen) and EU Commissioner for European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations Johannes Hahn (not seen) give a press conference after their meeting at the EU Commission in Brussels, Belgium, 19 December 2017. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Консервативната Австрийска народна партия начело с нейния председател и бивш канцлер Себастиан Курц печели 38,4 процента от гласовете на предсрочните парламентарни избори в Австрия и ще получи 73 депутатски мандата. Това показват окончателни резултати след преброяване на всички гласове, подадени днес в избирателните секции, съобщи министерството на вътрешните работи на Австрия, цитирано от ДПА и ТАСС.

Въпреки това партията няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да търси коалиционен партньор.

Австрийската социалдемократическа партия се нарежда на второ място с 21,5 процента от гласовете и 41 депутатски мандата. На трето място е крайнодясната Австрийска партия на свободата със 17,3 процента и 32 мандата. „Зелените“ са на четвърто място с 12,4 процента и ще получат 23 мандата, а на пето място е либералната партия „Нова Австрия“ със 7,4 на сто и 14 депутатски мандата.

Окончателните резултати с отчитане на гласовете на австрийците, подадени по пощата, ще бъдат съобщени от министерството на вътрешните работи през следващите дни.

Най-вероятна е коалицията на АНП със Зелените. Възможна е и традиционната коалиция със социалдемократите, но тя бе отхвърлена от избирателите на предните избори. Най-малко вероятно е съюз на Курц с крайно десните.

Австрийските Зелени, които постигнаха силен резултат на предсрочните парламентарни избори, поискаха от бившия канцлер „радикална промяна“, за да се коалират с неговите консерватори, предаде Франс прес.

„Необходима е радикална промяна от политиката“, водена от управлявалата до май коалиция между Австрийската народна партия (АНП) на Курц и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС)“, заяви лидерът на екологичната формация Вернер Коглер пред обществената телевизия. Той добави, че „имаме нужда от знак за прелом“.

Самият Курц заяви:

„Изключително сме благодарни. Това е невероятен резултат. Ние сме прекалено щастливи и ще направим всичко, за да уважаваме доверието на избирателите. Ще направим това, което обещахме: ще преговаряме с всички партии, които са представени в парламента. Ще се опитаме да постигнем взаимно уважително сътрудничество с всички партии, за да работим за доброто на Австрия.“

Според него е необходимо да се работи не в интерес на партиите, а в интерес на Австрия.

„Не очаквахме такъв резултат. За нас това е исторически ден. Не е имало такава разлика между първото и второто място на изборите“, подчерта той веднага след като разбра за изборната победа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *