21.07.2024

БНР

Ръководството на БНР ще обжалва наложените глоби от СЕМ за общо 27 000 лева, съобщават от радиото.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че Съветът за електронни медии е наложил на БНР санкции в размер на 7000 лева заради нарушаване на индивидуалната лицензия и 20 000 лева за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация.

Днес членовете на медийния регулатор обсъдиха проектобюджетите на БНР и БНТ за 2020 г. Те обаче не излязоха със становище, тъй като им е необходима допълнителна информация.

Председателят на СЕМ София Владимирова поиска до двете обществени медии да се изпратят писма с искане за повече информация, а след като те бъдат получени от членовете на съвета, генералните директори да бъдат поканени да отговорят на въпроси на съветниците, преди да бъде изготвено окончателното становище на СЕМ по отношение на двата бюджета.

Припомняме, в петък изтича срокът, който СЕМ даде на генералния директор на БНР Светослав Костов да си подаде оставката. Още миналата седмица, часове след ултиматума, даден му от съвета, който го избра за директор, Костов заяви, че няма намерение да подава оставка. Причината на скандала между СЕМ и БНР е напрежението в колектива, след отстраняването от ресора й и после връщането й на работа на репортера Силвия Великова, но и заради безпрецедентното спиране на сигнала на Българското национално радио за 5 часа с аргумент техническа профилактика. За спирането бе обвинен служител от техническия състав.

От СЕМ сезираха и прокуратурата по случая, а ДАНС, СЕМ и КРС започнаха проверка на радиото по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. По-късно бе обявено, че ДАНС е приключила с работата си там. Резултат от прокуратурата все още няма, въпреки че главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не се е налагало профилактика на БНР.

Междувременно депутатите сформираха временна анкетна комисия, която обаче според заявките, ще се съсредоточи основно върху финансовото състояние на радиото и натрупването на дългове от страна на обществените медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *