Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Кръводарителите у нас са се увеличили

Кръводарителите у нас са се увеличили с около 4 процента, съобщи директорът на Националния център по трансфузионна хематология. Въпреки това, страната ни остава на едно от последните места в Европа по брой кръводарители, информира БНТ.

Кръвните центрове в страната вече разполагат и със съвременна апаратура за изследване на дарената кръв. България вече ще изследва с най-съвременната технология. По думите на Д-р Ваня Йорданова от Национален център по трансфузионна хематология,тестовете, които са използвани, досега, не са позволявали да бъдат открити заразени хора, в рамките на до 45 дни назад.

С NAT- технологията Хепатит B, C и ХИВ се откриват до пет дни след заразяването, уточни Д-р Ваня Йорданова. Вероятността за предаване на инфекция чрез кръв, практически се свежда до нула. „Ние си работехме, както трябва, тестовете, които използваме, са на световно ниво“, допълни д-р Йорданова. С новата технология, донорът ще разбира по-рано, ако кръвта му е заразена. Така терапията ще започне навреме, а лечението ще е по-евтино. Освен това, плазмата, която се отделя при вземане на кръв и се използва за производство на някои лекарства, вече ще се изследва у нас. Оборудването и обучението на специалистите за NAT-технологията се поема от програма на Образователното министерство. Здравното се ангажира да осигури средства за консумативите, нужни за изследванията.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *