13.07.2024

Арх. Борислав Игнатов: Ще подпомогнем зимните спортове за деца чрез транспорт и инструктори

Кандидатът на Демократична България заяви волята си да отвори планината през всички сезони и всеки един ден от седмицата 

22.08.2019, София. За приобщаване на максимален брой деца от малки към Витоша, Демократична България ще осигури наемането към общинските структури на транспорт и инструктори.

Вчера арх. Борислав Игнатов, кандидат за кмет на София на Демократична България проведе поредната среща с гражданите, на която представя своите идеи за управлението на града. Темата бе Витоша – „Да върнем Витоша на гражданите. Ние знаем как“. В срещата участваха още експертите и кандидати за общински съветници Тома Белев, Зелено движение, Марта Георгиева, Демократи за силна България и Любомир Костадинов, Да, България.

„Витоша е пленена планина, както България е една пленена държава – запустяла, с труден достъп и опасни съоръжения“, така откри срещата Емил Георгиев от Да, България.  Бяха предложени много работещи решения как може да бъде развит потенциала на най-важната за здравето и активния живот на столичани планина.

Арх. Борислав Игнатов подчерта, че чрез санкции и законови механизми, настоящият собственик на въжените съоръжения ще бъде принуден да ги обезопаси и поддържа в изправен вид или ще се върви към обратно придобиване от общината. Ще бъдат запазени старите трасета на въжените линии „Ние сме против прокарването на нови просеки и допълнителна сеч в гората“, каза Игнатов, като допълни: „Целта е ние гражданите, и най-вече децата ни, да имаме достъп до планина през всеки сезон и всеки ден от седмицата“.

Ще бъдат предприети мерки за подновяване на въжения транспорт на Витоша и всички подстъпи към планината, след като бъде изработен подробен устройствен план за транспортната  и техническа инфраструктура – пътища, паркинги, лифтове, водоснабдяване, канализация и електроснабдяване.

В най-кратки срокове ще бъде подобрена транспортната обезпеченост на всички автобусни линии до планината, като автобусите до Алеко и Златните мостове ще са част от редовните линии на софийския градски транспорт.

Достъпът на лични МПС ще бъде ограничен до капацитета на паркингите в парка.

Марта Георгиева, кандидат за общински съветник от лисата на ДБ, нарече престъпление отнемането на планината и правенето й на заложник на частни конюктурни интереси. Тя подчерта, че виновен е не само частният собственик и монополист, а и тези, които са допуснали това да се случи, а именно новосформираното мнозинство на ГЕРБ с кмет Бойко Борисов и при член на надзорния съвет на Агенцията по приватизация – Йорданка Фандъкова.

„Столична община не иска да притисне монополиста да си изпълни задълженията по този договор – превоза на пътници до Витоша. Тя не само не компенсира липсата на лифтове и влекове, но даже спря градския транспорт до планината, подпомагайки монополиста да я завземе и да дерибейства там“, заяви Марта Георгиев и подчерта, че този договор никога не е предоставен на обществеността, въпреки многократните й официални искания.

Другият кандидат за общински съветник от ДБ, Тома Белев, припомни, че транспортът е бил спрян заради недостиг от 200 хиляди лева, а въжените съоръжения са били приватизирани заради недостиг от 300 хиляди лева, срещу бюджет на общината от 1,5 е милиард и половина. Според него в момента планината няма подробен устройствен план на транспортната и туристическа инфраструктура, за да може да се направи качествен ремонт на пътните отсечки, които към този момент се водят горски пътища.

„Няма политическа воля жителите на София да имат достъп до една среда, която им дава възможност да възстановят силите си и да запазят здравето си с активности“, подчерта Белев.

На срещата бяха изнесени данни, че Витоша е най-голямото ски училище в България. Там са обучени повече деца от Банско, Пампорово и Боровец взети заедно.

Любомир Костадинов каза: “Много се радвам, че Демократична България излезе с толкова силна програма и листа, която наложи темата за Витоша. Виждам, че и другите основни политически играчи я сложиха на първо място в своите приоритети, но разбира се, има нюанс. Ние обещаваме целогодишен всекидневен достъп до планината, а нашите опоненти – че ще увеличат транспорта през уикенда. Това не е достатъчно.”

Любомир Костадинов изтъкна още, че Витоша е най-голямото зелено училище за софиянци и техните деца: “Когато нашите политически опоненти говорят как ще отворят сградите на столична община на Витоша, това звучи кухо, но когато ние ви казваме, че на Дендрариума ще напарвим така, че хората да могат да ползват тоалетна, да има кафене и нормални условия за отдих, ние знаем как да го направим“. Сред важните мерки той изведе въвеждането на всекидневно почистване на мрежата от алеи, а не веднъж седмично, превръщане на общинската сграда на Златните мостове в детски център за образование, с възможност не само учениците, но и децата от детските градини да провеждат целогодишно зелени и бели училища, пускане на влека в местността Заека, за да може на “Стената” отново да се карат ски, а не да се очаква поредната лавина, поради това, че пистата е неподдържана.

Програмата на Демократична България включва намаляване на цените за ски училище чрез от общината под формата на общински транспорт и инструктори. ”Това са политики, с които да извеждаме децата във високата планина и да и ги приучваме към активен начин на живот. Това е основното ни послание за Витоша’, заяви Л. Костадинов.

Демократична България заяви воля да направи достъпни и другите зелени богатства на София – Люлин, Плана, Лозенска и Стара планина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *