Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини Свят

Британското правителство ще внесе предложение в парламента за предсрочни избори на 12 декември

Днес британското правителство внася в Камарата на общините процедура за провеждане на извънредни общи избори на 12 декември. За да бъде одобрено искането обаче е необходимо две трети от депутатите да гласуват за него, а това означава търсене на междупартийна подкрепа.

От „Даунинг стрийт“ съобщиха, че са готови да разгледат всякакви други варианти, ако плановете за изборите се провалят. Либералдемократите и шотландските националисти заявиха, че биха подкрепили изборите, но не според условията на Борис Джонсън.

Те предлагат вариант за избори на 9 декември в зависимост от това дали Брекзит ще бъде отложен до 31 януари. Освен това тяхното предложение предвижда промяна на закона, така че за искането за изборите да бъде необходимо просто мнозинство.

Председателят на управляващата Консервативна партия Джеймс Клевърли нарече този план „трик за привличане на внимание“. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин пък го нарече „търсене на сензация“.

Също днес в Брюксел посланиците на 27-те страни-членки на ЕС ще обсъдят проект на текст за решението за отсрочка на Брекзит до 31 януари.

Това ще включва и потенциални дати за влизане в сила на споразумението за излизане от ЕС като 1 декември 2019, 1 януари 2020 или 1 февруари 2020, което означава евентуално напускане на евросъюза респективно на 30 ноември, 31 декември или 31 януари.

Както съобщи кореспондентът на Би Би Си в Брюксел Адам Флеминг, ЕС ще си запази правото да се среща без Великобритания за обсъждане на бъдещи дела по време на отсрочката, както и самото споразумение да не подлежи повече на предоговаряне в бъдеще.

При сегашното състояние на нещата Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС на 31 октомври. ЕС принципно е съгласен с отсрочка, но не е предложил конкретна дата. Ако Брюксел одобри отлагане с три месеца Борис Джонсън трябва да го приеме съгласно закона на Хилари Бен.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *