24.07.2024

Извадиха подводницата с 3 тона кокаин край Испания

След тридневни усилия водолази най-после успяха да извадят на повърхността подводницата, която превозва три тона кокаин и която през уикенда беше открита край бреговете на Испания, предаде Франс прес.

Подводницата, дълга 20 метра, беше изоставена край бреговете на областта Галисия, в Северозападна Испания. След изваждането й на повърхността тя беше насочена към Алдан, близо до Виго.

Още при откриването и претърсването на подводницата в нея бяха намерени 152 пакета с кокаин. Днес префектът на областта Хавиер Лосада де Аспиасу обяви, че трите тона в нея са можели да бъдат изтъргувани за до 100 милиона евро.

Испанската полиция и финансовото министерство на Испания заявиха, че това е първият път, в който накротрафиканти правят опит да използват подводница в Европа. По думите им тази тактика за контрабанда на кокаин е „доста честа“ в САЩ.

Подводницата е била направена от фибростъкло. Тя беше проследена, докато плаваше през Атлантическия океан, и заловена в рамките на международна операция с участието на общо 240 агенти от Испания, Португалия, САЩ, Обединеното кралство и Бразилия. От подводницата кокаинът е трябвало да бъде прехвърлен на друг плавателен съд, но в събота вечерта тримата души на борда й я изоставили насред бурното испанско море. Арестувани са двама еквадорски граждани, в момент, в който са се опитвали да напуснат подводницата. Трети еквадорец е избягал, допълва Асошиейтед прес.

Засега не е ясно къде е бил натоварен кокаинът в подводницата и разследването в тази насока продължава, добавя Франс прес.

„Това беше една историческа операция“, каза днес Хавиер Лосада де Аспиасу по повод залавянето на подводницата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *