Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Политика Последни новини Свят

НАТО за първи път ще признае заплахата от Китай

НАТО за първи път официално ще признае предизвикателствата, които поставя Китай пред алианса, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг обаче се противопоставя на това Пекин да бъде посочван като нов противник.

„Китай разполага с втория по големина бюджет за отбрана в света и има много нови и съвременни възможности, сред които ракети с голям обсег, които могат да достигнат до всяка точка в Европа и Съединените щати“, подчерта Столтенберг няколко часа преди началото на срещата на върха на НАТО в Лондон по случай 70-ата годишнина на алианса.

Лидерите на 29-те страни членки на НАТО се очаква да подпишат утре, 4 декември, съвместна декларация, признаваща „възможностите и предизвикателствата“, поставяни от Китай. Планира се те да одобрят и доклад, съдържащ план за действие на НАТО спрямо Пекин.

„Целта не е да бъде създаден нов противник, а да анализираме, разберем и отговорим по балансиран начин на предизвикателствата, които поставя Китай“, категоричен бе Столтенберг.

Пекин е обвиняван в извършването на кибератаки срещу Европа и в индустриален шпионаж, което може да се отрази на сигурността на държавите от алианса, изтъкна генералният секретар. Според Столтенберг „трябва да отчетем факта, че Китай се приближава към нас в Арктика, Африка и Европа, където прави огромни инвестиции в нашите инфраструктури, и в киберпространството“.

НАТО е готова да отговаря на военните заплахи от страна на Китай, което е принципно нова задача за алианса, поставял си преди за цел само да възпира Съветския съюз и Русия. Това Йенс Столтенберг заяви след среща днес с президента на САЩ Доналд Тръмп преди форума в Лондон, предаде ТАСС.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *