13.07.2024

Грипната епидемия идва в средата на януари

Очаква се грипната епидемия да се появи през втората половина на януари и началото на февруари. Това съобщи директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, цитиран от БНТ.

Той обясни, че тази година епидемията се е забавила както у нас, така и в цяла Европа. Причината за това били климатичните особености.

Проф. Кантарджиев посочи, че в момента са разпространени вирусните инфекции, като има две основни причини за епидемичните им разпространения през студените месеци.

Той припомни, че първите случаи на грип са били доказани по-миналия петък в Бургас, когато при две деца беше открит вирусът H1N1, по-известен като свински грип.

Миналата седмица пък са били доказани грипни вируси и в София. Те бяха H3 в първа клиника на Инфекциозна болница при дете на 7 години и дете на 13 години, които са добре към момента, обясни проф. Кантарджиев.

Той посочи, че първите открити случаи показват, че референтната лаборатория на центъра работи, но това не означава, че има епидемично разпространение на грип.

Специалистът съветва да не се контактува с хора, които са видимо болни, да спазваме дистанция от метър и половина със събеседника си, както и да се ползват маски, които е добре да се сменят на два часа. Важно е и спазването на лична хигиена.

Проф. Кантарджиев напомня, че не бива да пипаме лицето си, очите, устата и носа си, преди да сме мили ръцете си.

Припомняме, в началото на декември държавният здравен инспектор Ангел Кунчев прогнозира, че по празниците няма да има грипна вълна.

Още през ноември беше отчетено, че грипът закъснява, като се предвиждаше, че той ще дойде именно през декември. Причината за тазгодишното забавяне беше топлата есен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *