Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

СЕМ гледа промените в Закона за радиото и телевизията

Съветът за електронни медии ще разгледа на днешното си заседание промени в Закона за радиото и телевизията, внесени от депутати от БСП, които засягат финансирането на Българското национално радио и Българската национална телевизия.

Медийният регулатор ще обсъди и допускането на кандидатите за генерален директор на БНР до следващия етап от процедурата по избора.

След разглеждането на подалите документи кандидати, в надпреварата за генерален директор на общественото радио участват шестима души – Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев. Предстои СЕМ да реши кои от тях ще бъдат допуснати за изслушване с концепциите си. Изслушванията са насрочени на 20 и 21 януари, а самият избор – на 22-ри.

На днешното си заседание СЕМ ще разгледа и доклад на специализираната си администрация по внесения на 5 декември миналата година от Антон Кутев и група депутати от БСП проект за промени в Закона за радиото и телевизията. С него се предлага нов модел на финансиране на обществените медии, а именно субсидия от държавния бюджет в размер на 1,5 промила от БВП.

Подчертава се, че моделът на финансиране не може да е базиран на такса от потребителя, която, на практика, е неприложима по начина, по който е заложена през 1998 г. Вносителите настояват най-сетне да бъде конституиран фонд „Радио и телевизия“ и именно към него да се превеждат публичните средства. Със специална разпоредба се задължава СЕМ до края на 2020 г. да определи състава на Фонда.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *