Бой, унижения и жестоки наказания търпят болните възрастни хора в Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция в Пловдив. Това се разкрива от фрапиращи записи на една от служителките в дома, съобщи Нова телевизия.

Прокуратурата може да поиска ексхумиране на трупове от дома за дементни в Горско Косово

В същото време, центърът се смята за едно от най-елитните заведения от този тип. За едно място там се борят около 60 души.

Започнахме проверка по ваш сигнал. Това, което се констатира до момента е, че въпреки че този център е с изключително добри условия, за разлика от Горско Косово, виждаме, че качеството на персонала е изключително ниско и отношението, което те имат е абсолютно недопустимо. Събрали сме достатъчно материали, които смятаме да предадем на прокуратурата„. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред Нова телевизия.

Служител на дома разкрива как негова колежка е принудила възрастна жена да яде собствените си фекалии.

„Надяваме се за този случай да има най-тежки наказания“, категорична бе Сачева.

По информация на местния сайт DCNEWS, случаят е от дома за възрастни хора с увреждания „Св. Георги“.

Изяснено е, че в рапортната книга на дома не е записано за нарушенията и грубото отношение, за които разказва социалният служител. Освен това той не е сигнализирал за тях и пред ръководството на социалното заведение.

Предстои да се изясни в какъв период са извършени документираните с видеоклипчета нарушения от служителка на центъра.

750 са социалните служители, които работят за общинските услуги в Пловдив, а този център от семеен тип е създаден преди 4 години, заедно с още три подобни – два за хора с деменция и два за психично болни.