20.07.2024

Пожарът, който обхвана част от Драгоманското блато е потушен

Напълно потушен е пожарът, който избухна снощи и обхвана част от Драгоманското блато. В него влизат защитени територии по Натура 2000. Близо една трета от Драгоманското блато е засегнато от пожара.

Сигналът за пожара е подаден около 19 ч. вчера, а според кмета на Драгоман става въпрос за умишлен палеж.

Андрей Иванов, кмет на Драгоман: Изгорели са екопътеката, мостчето, кулата за наблюдение на птици. Пожарът е овладян в ранните часове на днешния ден и може би в рамките на тази една трета от блатото биотопът е напълно унищожен.

Блатото има своята способност да се възстановява, тъй като кореновата система е под водата и благодарение на това, че е зима, птиците не са тук, добави той.

Андрей Иванов: Моето мнение е, че това е умишлен палеж, тъй като при пристигането ни огънят беше отвътре навън, тоест няма как да е станало небрежно. Има някакъв интерес блатото да се пали. Преди 6 месеца горя стабилно и изгоря голяма част от блатото. Трябва да се правят разследвания. Не бива след като се изгаси пожарът, това да се забравя. Просто органите да си свършат работата.

Да се видят камерите на общината кой е минавал оттук. Камерите са в град Драгоман, ние на блатото, разбира се нямаме камери, но на основните кръстовища имаме камери. Така че да се каже кой от Драгоман към блатото е пътувал в този период.

Кметът каза, че се надява да има такова разследване.

Днес зоната трябва да се наблюдава от доброволци, за да не прехвърчат искри и да не се поднови пожарът.

Десислава Димитрова, организатор на доброволците: Включи се целият екип на доброволното формирование към Община Драгоман от 9 човека.

Няма опасност за населението на града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *