25.07.2024

Времето е ценно нещо, сега повече от всякога. В игрите на  нашият натоварен живот, изпълнен с работа, родителски задължения, ежедневни задължения и социален живот, може да се почувстваме като че едва  имате време за дишане.  По тази причина, идеята да стигнете до фитнес залата и да изпомпте потенциалните възможности от тренировката изглежда все по малко реалистична! Много важно е да сте активни, но след дългата редица  от задължения волята ви за собствено усъвършенстване е малко поуморена, а и нявярно готова да напусне кораба ви всеки миг! Тренировки с тежести, кардио сесии, функционално трениране в различни постройки и още и още…! Защо  е важно да бъдем двигателто активни ?! Този фундаментален въпрос има поне няколко отговора.  Физическата активност спомага за подобряване и поддържане на здравето на костите, мускулите и сърдечно-съдовата система. Физиологично заложено е при нас хората, когато остаряваме да губим мускулите си и да натрупваме мазнини.  Този процес не просто се случва,  но и се ускорява с течение на времето, ако водим заседнал живот. Той има различни проявления кое от кое по разрушителни, но при сериозно обездвижване например може да се стигне до заболявания като диабет тип 2, сърдечни заболявания, някои видове рак, артрит и остеопороза. Все още не е необходимо да се паникьосвате, но измененията заради липсващата двигателна активност с напредване на възрастта, са все по-ясно виждащи се!  Дори и най-малките промени в ежедневния ви начин на живот ще имат дълбок ефект върху здравето и благополучието ви. Освен това, те категорично ще обслужват по добър начин вашите бъдещи фитнес цели!

1. Разходете се до работата си!

Оставете колата у дома и отидете на работа пеша. Тъй като все повече от нас прекарват прекалено много от времето си седнали, някои мускули буквално заспиват, което води до ограничаване на функционалността ни. Замяната на автомобила с ходене пеша до и от работа не само ще доведе до спестяване на пари, но и до усещането за повече здраве и добра спортна форма! Освен това, след дълъг стресиращ ден на работа, ходенето може действително да подобри настроението ви и да ви отпусне. Веднага усещам настръхналите погледи на някои от вас, които работят  наистина твърде далече, но тях ще изпреваря със специално предложение: Защо да не карате половината разстояние, а след това да си изходите  останалата част от пътя. Можете да направите същото, ако използвате обществения транспорт за работа. Спрете една или две спирки по-рано. Редуването на бързи с по- бавни интервали, би било чудесен начин да раздвижите сърцето и дробовете си, какво ще кажете…!?

2. Не пропускайте стълбите!

Стълбите може да са неприятни ако живеете на последния етаж на 125 етажна сграда, но такива тук няма, така че бъдете смели и не пропускайте това дребно , но изключително полезно предизвикателство! Това е лесен начин да увеличите ежедневните си нива на активност – най-добрата част е, че няма да отнеме много време. Качването по стълбите ще повиши сърдечната Ви честота и тонизира вашите глутеуси, а те имат основна роля за правилното позициониране на тялото ви в пространство.  Когато напреднете в това занимание , започнете да изкачвате по две стъпала наведнъж. После можете да започнете с различни игри, като да редувате  качването на  няколко стъпала и с един клек например. Правил съм това целенасочето по стълбите на висока сграда, вярвайте ви, така се става шампион!

3. Направете следобедна разходка!

Можете да комбинирате обяда си с разходката, така ще бъде още по-добре. Вместо да ядете обяда на бюрото си, направете 15 минутна разходка до парка и хапнете там, а след това обратно в офиса. Свежият въздух ще прочисти ума ви, ще ви помогне да преодолеете настъпващата следобедна умора и всъщност ще ви приближи още повече до фитнес целите ви –  добро хранене и достатъчна двигателна  активност!

4. Направете кратка функционална тренировка!

Има такива варианти на трениране, които са  кратки, но  изключително ефективни и допълнителният бонус е, че можете да ги правите навсякъде. Няма нужда да сте непременно във фитнес зала когато можете да направите прекрасна и дори доста натоварваща тренировка, в офиса или апартамента си  За най-добри резултати бих ви препоръчал да правите тренировки включващи активност на цялото тяло 4 пъти седмично.
Защо утре да не станете  15 минути по-рано и да направете тренировката си сутринта в къщи? Ако  тренирате така няма да я мислите през целия ден, ще стартирате активно деня си и е твърде вероятно да подобриите работоспособностха си.
Телата ни обичат преодоляванията, така че колкото повече го правите, толкова по-лесно и ползотворно ще става.  Освен това, може да вали дъжд, може да е студено, може да сте уморени, може да е късно, но въпреки всички тези пречки винаги има начини да получите своята доза активност всеки ден.

Опитайте да включите  поне един от моите съвети в ежедневието си. Нищо което правите за свое добро не бива да носи доапълнителен стрес. Имаме си го в достатъчни количества  всеки ден!  После ще включите и още някоя от препоръчаните активности, а после и още…! Обещавам ви че в крайна сметка ще се чувствате във все по-  добра форма. Ако се погрижите за храненето си, това ще доведе до прекомпозиране на тялото ви,  а с постигане на целите си, вие ще си поставяте нови и нови и така ще се завъртите в онази прекрасна въртележка наречена активен начин на живот! Еее, тялото ви ще е благодарно за това, но и мозъкът ви няма да закъснее – гарантирам ви чудесно настроение и работоспособност.
Имате нужда от водител по новия ви път, така ли?! Ами…, знам някой , който ще се заеме с това и ще ви води в правилна посока, искате ли да ви запозная…!?

Автор: Пламен Христов

За Пламен Христов:

Атлет, треньор, специалист по здравословен намин на живот, писател.

Над 30 годишен опит във фитнес тренирането. Неколкократен шампион по класически културизъм на България
Три пъти финалист на световти първенства, първият български финалист на световно първенство в мастър категория.
Майстор на спорта по културизъм и фитнес.
Вецепрезидент съм на WFF-WBBF Bulgaria.

Специалист  по двигателна активност и хранене и притежавам валидни в света сертификати за:
– Персонален фитнес треньор от Фитнес Академия България
–  Персонален фитнес треньор  от  WFF-WBBF International
– Специалист по хранене от WFF-WBBF International

WFF-WBBF International работи пряко с Литовския International Sport Universiti , където в момента готви докторантура.

Автор  на концепция за двигателна активност и здравослоовен начин на живот  BODY ACTIVE, насочена към работа с хора от всякаква възраст, пол, ангажименти и възможности.

Автор на много публикации в областите :
– Философия и психология на двигателната активност
– Трениране и хранене
– Здравословно и спортно хранене
– Здравословен начин на живот

  Пише поезия, къси разкази, есеистични текстове.

Източник: www.2b-consult.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *