Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Food Nutrition Здраве Изборът на редактора Красота & Здраве Любопитно Най-четени

Едно яйце на ден не е вредно за сърцето

Ново широкомащабно изследване ще успокои хората, които обичат да похапват яйца – консумацията на едно яйце дневно не е вредна за сърцето.

 

„Умерената консумация на яйца – около 1 яйце дневно, не увеличава риска от сърдечносъдови болести или смърт дори за хората, в чиито семейства има засегнати от сърдечносъдови болести или диабетици“, заяви ръководителката на изследването Махшид Дехган от Института за изследване здравето на населението към университета Макмастър в Хамилтън, Канада.

Изследването обхванало над 177 000 участници. Били анализирани резултатите от три международни проучвания, извършени от специалисти от същия институт. В трите проучвания участвали хора с различни доходи от 50 страни на 6 континента, пише БТА, цитирайки ЮПИ.

„Повечето участници консумирали едно или по-малко от едно яйце дневно, а това навежда на мисълта, че въпросното ниво на консумация е безвредно – отбеляза Дехган. – Не бе открита също връзка между тази консумация и холестерола или други рискови фактори. Получените резултати са успокояващи за здравите индивиди и засегнатите от сърдечносъдови болести.“

Някои експерти по храненето препоръчаха консумацията на яйца да бъде ограничена до по-малко от 3 яйца седмично поради опасения от увеличен риск от сърдечни болести, но Салим Юсуф от екипа припомни, че в предишни изследвания са се получили противоречиви резултати.

„Причината за това е, че изследванията са малки“, поясни той.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *