Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

ЕС обмисля забрана на цветните татуировки

Европейският съюз обмисля забрана на цветните татуировки. Има основателни съмнения, че пигмените в определени бои са канцерогенни. Предложението е на Европейската агенция по химикали.

Татуистът Стефан Тасев твори послания и скъпи спомени върху човешки тела от три години. Фокусирал се е над изработването на цветни татуировки. Не крие, че е притеснен от предложението част от цветните бои да бъдат забранени. „Конкретно на мен сигурно ще ми повлияе. Аз предимно използвам две от представителите, които ги има на пазара и не съм чувал такава информация, да има някакъв , какъвто и да е проблем … И да се получи възпаление и т.н.“, обясни той.
От Европейската агенция по химикали обаче са на мнение, че цветните мастила, основно зелени и сини, са опасни за здравето. Тяхната употреба вече е забранена в козметичните продукти. Стефан смята, че дори ограничението да се въведе за подкожно ползване, това няма да попречи и на него, и на колегите му, да се снабдяват с цветни бой. Нелегално. „Както всяко нещо, което бъде забранено“, каза Тасев.

Ивайло Иванов е от редовните клиенти на Стефан. За година е изрисувал целия си гръб с черепи и оргаменти. В черно и червено. И той има мнение за евентуалната забрана.“ Според мен е глупаво. щом досега е позволено и сума ти хора са се татуирали вече, изведнъж го забраняват“, каза Иванов и допълни, че не е притеснен за здравето си.
Лекарите обаче не мислят така. „Цветните татуировки са много по-опасни, особено червените татуировки от край време ни създават проблеми, правят сложни татуировъчни краноломи, да не влизам в професионалната терминология“, каза доц. Жана Казанджиева, дерматолог .

За да не се стига до подобни диагнози, имало нужда от промяна в контрола. „Производителите на багрила, татуйровъчни багрила, да бъдат стегнати от едни строги закони, в които да се изисква тези багрила да бъдат тествани така, както се тестват лекарствата“, допълни доц. Казанджиева.

Предложението на Европейската агенция по химикали е да има двугодишен преходен период за ползването на опасните бои, за да могат татуистите да намерят подходяща алтернатива.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *