Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Общинските съветници в Каварна искат такса „отразяване” от местните журналисти

Общински съветници от Каварна решиха единодушно местните журналисти да плащат такса „отразяване” за сесиите на Общинския съвет. Приетият правилник гласи: „Заснемането и излъчването на заседанията се извършват с разрешението на председателя на съвета и се заплащат по определена от наредба 3 тарифа“.

„Идеята е от 2007 г. Нашият бюджет е 17 000 000 лв. и е много трудно да подсигурим средства за него. Един от начините е местните данъци и такси да бъдат фиксирани. Имайте предвид, че таксите в общината не са пипани над 20 години. Това, че всички заседания на комисии и на Общинския съвет по закон са достъпни не означава, че са безплатни. Приемете го като административна услуга. Не я бъркайте със свободата на словото или достъпността. Заседанието на Общинския съвет е един продукт. Влагат се средства от общината за осветление, за отопление”, каза в ефира на „Събуди се” Красимир Кръстев, общински съветник, бивш председател на ОБС.

Той допълни, че наредбата ще бъде разгледана през март. „Ще определим каква ще бъде таксата. Няма нищо незаконно в това”, заключи Кръстев.

Темата коментира и  Йордан Стоянов, председател на ОБС. „Мисля, че допуснахме грешка и подценихме текста на г-н Кръстев. С него се накърнява основното право на демокрацията. В този правилник има и други текстове. Има част, която гласи, че заседанията на Общинския съвет са открити и се предават на живо в интернет”, каза Стоянов.

„Правилникът се изработва от местния парламент. Решението е тяхно и като кмет трябва да го изпълня”, поясни Елена Балтаджиева, кмет на Община Каварна.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *