Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

90 000 служители работят в неподходяща среда

Над 90 000 души в България работят в среда и условия, които имат нужда от подобряване. Това съобщиха от социалното министерство, предава NOVA.

За изминалата година от Главната инспекция по труда са проверили повече от 30 000 обекта. Близо 9% от тях не отговарят на нормите. На много от местата цеховете и халетата имат спешна нужда от ремонт.

Най-често те не отговарят на изискванията за шум, физическо натоварване и осветеност. В някои от случаите работниците дори са изложени на биологични и химични агенти, както и на вредни лъчения. От социалното министерство напомнят, че могат да финансират с до 100 000 лева всеки работодател, който иска да подобри условията на работа.

Излющени стени, липсващи или изцяло счупени прозорци, постоянен шум, температури извън допустимото, както и прах из всички помещения. Така може да се опише почти всеки работещ цех у нас, преди да бъде ремонтиран. Така е и било до скоро и в едно от предприята в Монтана.

„Беше много опасно. Спукани стъкла, при силен вятър имаше опасност да падне стъкло и да пострада човек“, добави Георги Георгиев, специалист по безопасност на труд.
Една година по-късно, след цялостен ремонт с пари, отпуснати от социалното министерство, работната среда в цеха вече е такава, каквато трябва да бъде по норма, категорични са работниците.

„Първо изолирахме стените на халетата, които са на повече от 40 години. Сменихме старата метална дограма, през която влизаше студ зимата и жега лятото. Направихме съвременна мълниезащита „, каза директорът на предприятието.

Закупили са и нова почистваща машина, благодарение на която в момента в цеха няма прах. Това бил проблем, с който се борели дълги години. Всичко това е струвало на собствениците над 320 000 лева. Близо една трета от тях са поети по държавната програма. Съфинансирането по нея е до 30%.

„В тези предприятия са подобрени условията на труд на 2 500 работещи“, съобщи Виолета Добрева, Директор Фонд „Условия на труд“.

Изискването към работодателите е да са коректни и да не са влизали в полезрението на Главната инспекция по труда.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *