Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени Общество

Замърсяването на въздуха крие най-голям риск за човешкото здраве

Серия от лекции и работилници на тема „Въздух“ очакват посетителите на
Serdika Center до средата на март

 

Според проучване на Чикагския университет замърсяването на въздуха оказва най-силно негативно влияние върху човешкото здраве. Данните представи д-р Александър Симидчиев от сдружение „Въздух за здраве“ по време на официалния старт на Промяна. Инсталация Въздух в Serdika Center. По последни данни, ако нивата на замърсяване на въздуха в глобален план запазят високите си стойности, човечеството ще изгуби близо 13 милиарда години живот.

„Мръсният въздух е проблем световен мащаб и за негови причинители се считат не само битовото и промишлено горене на твърдо гориво, но и автомобилите, които не покриват екологичните норми и отделят вредни емисии. Въздухът е един от най-ценните ни ресурси и не е тайна, че животът и здравето ни са пряко зависими от него. Тютюнопушенето, употребата на алкохол и заседналия начин на живот са рискови, но индивидуални фактори, които влияят на здравето ни. За разлика от тях, проблемът с въздушното замърсяване може да бъде решен единствено и само в група. Това е и причината мръсният въздух да крие най-голям риск за човешкото здраве“ – коментира д-р Симидчиев. „Затова, за да се справим с проблема, всеки един от нас трябва да положи усилия и да вземе необходимите мерки – да използваме градски транспорт в дни на високо замърсяване, например“ – допълни експертът.

Като част от „Промяна. Инсталация Въздух“, беше представена и специално разработената за Serdika Center 3D инсталация „Въздухът на София“. Макетът на града е оборудван с електронни компоненти и специално разработен софтуер, който показва в реално време степента на замърсяване на въздуха в четири района на София. Системата следи за показанията на по пет реални и регистрирани в airbg.info станции от всеки район. Показанията се теглят от мини-компютър в инсталацията на всеки 10 минути и се обработват, за да се получи средна стойност за всеки район. След като мини-компютърът изчисли средното показание за всеки от четирите локации, преценява дали нивото на замърсяване предполага да се активира “пушеко-генериращата” система за съответното място в инсталацията. За да пресъздаде замърсяването на въздуха, системата използва пиезо пластина, която трепти с много висока честота и превръща слой вода в огромен брой миниатюрни капчици, чиито размер е няколко пъти по-малък от сечението на косъм.

В периода от 24 февруари до 15 март посетителите на Serdika Center ще могат да разгледат и тематичната образователна изложба „Мръсно лилаво“, която се намира на Голяма ротонда, ниво -1. Темата „Въздух“ ще бъде в основата и на поредица лекции и работилници за деца и възрастни. Откритите уроци и уъркшопове ще бъдат водени от

експерти в областта и ще дадат отговор на много въпроси, свързани с човешкото здраве и замърсяването на въздуха и начините да се предпазим от вредното влияние на фините прахови частици.  В следващите дни от Serdika Center са подготвили работилници за деца, които ще се провеждат всяка събота. Всеки уикенд, между 12:00 и 14:00 часа на Голямата ротонда, ниво -1 ще се провеждат открити уроци. „В/дъх/новение“, „Следствия и последствия“ и „Как да разбираме въздуха“ са темите, модерирани от д-р Симидчиев. Симона Стилиянова от Zero Waste Sofia ще разкаже как да правим по-малко отпадъци и да дишаме по-чист въздух.  Георги Стефанов от WWF ще сподели своя опит за въздуха и климата, а Стефан Димитров, част от екипа на AirBG.info ще разкаже за данните, които се измерват.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *