Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Състоянието на пациентите с коронавирус е добро

Стабилно е състоянието на четиримата заразени с коронавирус у нас. Десетки са лицата, с които са контактували, а пробите им трябва да станат ясни днес след 10,30 ч.

Добро е състоянието на двамата пациенти на 27 и 61 години, които са настанени в болницата в Плевен, съобщава БНТ.

Не е ясно откъде е тръгнала заразата. Университетската болница в града остава под карантина в следващите 14 дни. Тя важи за отделенията, в които са били настанени двамата заразени пациенти. Оттам няма да се изписват пациенти, нито ще се приемат нови. Част от персонала на болницата също остава под карантина. Наблюдават се и други над 142 души, които са по домовете си.

Състоянието на двете пациентки в Габрово, заразени с COVID-19, е добро. Институциите се мобилизираха още с първата информация за първия случай на COVID-19 и работиха заедно, координирани заедно с Националния щаб в София. 7 от 10 легла в инфекциозното там са заети. Има готовност за реорганизация при наличие на още болни.

Късно снощи министър Ананиев направи проверка на място в болницата и обеща исканата помощ за маски, облекла и защитни материали, както и при нужда да командирова специалисти от други болници. Очакват се резултатите на всички над 80 проби, изпратени в София на хора, контактували с двамата заразени.

След първите положителни проби за коронавирус у нас беше свикано извънредно заседание в министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че един от заразените се е върнал от Гърция.

Затегнати са мерките срещу заразата в цялата страна. Освен прекратяването на масови мероприятия се напомня за повишено внимание на завърналите се в България от държави с COVID-19. В случай на неразположение или симптоми за заболяване, те не трябва да не ходят лично при лекар, а да се обадят по телефон на медицинските лица. Лекарите на свой ред организират транспорт за пациентите до инфекциозна клиника.

Пожелателно е да се засили грижата за личната хигиена. Ръцете да се мият с топла вода и сапун по 20 пъти на ден и да не пипа носа, устата и очите, тъй като вирусът се предава при допир с лигавицата.

Близки контакти с хора са забранени. Съветват и да не стоим в затворени помещения с много хора.

България отпадна от картата на Европа като страна, в която до вчера нямаше коронавирус. На картата остават Турция, Кипър, Черна гора и Косово.

В Албания също бяха отчетени положителни проби в неделя. Става дума за баща и син, завърнали се от Италия.

Най критична е ситуацията в Италия – над 366 жертви на смъртоносната пневмония, над 7300 души са заразени, а около 16 милиона са под задължителна карантина.

Повече от сто страни и региони по света са засегнати от коронавируса, по данни на Световната здравна организация. Над 110 хиляди са заразените, а броят на починалите надхвърли 3800.

За първа жертва на коронавируса съобщи и Египет – там е починал 60-годишен германски турист.

Ковид-19 взе трета жертва във Великобритания. Става дума за около 60-годишен мъж, който също наскоро се е върнал от Италия.

Междувременно в Китай отчитат спад в разпространението на заразата, след пика през изминалата седмица.

Първи смъртен случай от коронавирус е регистриран и в Латинска Америка. Мъжът е на 64 години е страдал от диабет, хипертония, хроничен бронхит и бъбречна недостатъчност. Той е бил диагностициран с новия коронавирус на 28 февруари след пътуване до Европа.

Аржентина е на трето място в Латинска Америка по брой на потвърдените случаи на заболяването с 8 случая, след Бразилия с 25 и Еквадор с 14.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *