Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

ЕС осигурява 25 млрд. евро за борба с Covid-19

ЕС ще насочи 25 милиарда евро за противодействие на разпространението на коронавириса Covid-19. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след днешната видеоконференция, организирана от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел с държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, предаде БТА.

Фон дер Лайен уточни, че целевото европейско финансиране от тази сума ще бъде 7,5 млрд. евро, а останалите средства ще бъдат достъпни по европейските фондове.

Председателят на ЕК добави, че най-уязвимите дружества ще може да получат държавна помощ и по този въпрос ЕК ще прояви гъвкавост.

По нейните думи сред първостепенните цели на ЕС е да се намали скоростта на разпространение на заболяването, за да се спечели време за здравните власти и за изследователите, които търсят ваксина. Фон дер Лайен поясни, че е необходимо болниците да бъдат предпазени от масов наплив на заразени.

Председателят на ЕК посочи, че е необходимо да бъдат предприети решителни мерки на макроикономическо равнище, за да може европейската икономика да устои на бурята. Фон дер Лайен добави, че ръководителите на ЕС ще получават постоянни съвети от екип от европейски вирусолози и епидемиолози.

Шарл Мишел уточни, че в днешната видеоконференция са участвали също председателите на Европейската централна банка и на еврогрупата Кристин Лагард и Марио Сентено, както и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Мишел съобщи, че е взето решение от утре всеки ден да бъдат свиквани видеоконференции на европейските министри на здравеопазването и на вътрешните работи, за да се обсъжда обстановката с разпространението на заразата.

По-рано еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер каза, че ЕК е готова да обмисли мерки за компенсиране на компаниите, пострадали от епидемията от коронавирус. Според комисаря съществуващите правила за държавните субсидии правителствата могат при някои обстоятелства да помагат компаниите, останали без ликвидности или нуждаещи се от спешна помощ.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис припомни, че на 13 февруари в зимните си икономически прогнози ЕК очакваше растеж на икономиката на еврозоната с 1,2 на сто през 2020 година, а прогнозата на ОИСР от 2 март беше за растеж от 0,8 на сто.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *