Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Най-четени

Първата кутия на MasterChef крие ново стратегическо предимство и кауза

Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу ще дадат старт на голямата битка за титлата MasterChef на България и 100 000 лева с предизвикателството на легендарната кутия. Съдържанието й ще изненада 16-те най-добри хоби-готвачи с емоции, надежди и разочарования. Ново стратегическо предимство ще мотивира гладиаторите да режат, месят, пържат и пекат с невероятна скорост и прецизност. Master престилката, обаче, ще върви ръка за ръка със значима кауза, която ще предопредели решението на журито.

Вчера Николай Маджаров – Файчето от „Тибетски сърца“ гостува в студиото на „Тази неделя“, за да разкаже как музиката, моторите и пътуванията се съчетават с вкусната храна. Той сподели пред Александра Кръстева, че се е научил да готви „по неволя“, тъй като родителите му са били доста заети и често се е налагало, заедно с двете му сестри, да си приготвят за хапване. Припомни си „една наистина сериозна палачинка“ от първите си опити в кухнята, която е съдържала 8 яйца. И допълни, че най-много уроци е получил от баба си, която е готвила „феноменално“.

Според житейския принцип на Файчето „пътят започва от там, откъдето свършва пътят“ и следвайки го, той решава да излезе от зоната си на комфорт и да участва в MasterChef.  „Защото едно е да си готвиш вкъщи, на удобно, на спокойно, да си си сипал една чаша вино, а съвсем друго е, когато имаш някакво изпитание.“

Николай сподели пред зрителите на bTV и за другото си излизане от зоната на комфорт – моторите. Той разказа, че минава на година между 50 000 и 70 000 километра, тъй като избира „сериозни дестинации“ като Монголия или Португалия, а маршрутът минава основно през планини. Той е продал всичките си коли, без една, и кара мотор всесезонно. Определя като най-екстремно преминаването си през Аралско море, когато с двама свои приятели прекарват две седмици в пустинни условия и обикновено в радиус от 500-600 км около тях не е имало нищо. И подчертава, че за такова приключение логистичната работа, разумът и инстинктът за самосъхранение трябва да се приложат в етапа преди да тръгнеш.

Според Николай „целият свят е вкусен“, но хората започват да бягат от интересните традиционни вкусове и да им слагат „маркетинг табелки като биохагинг, еко и режим“. Той е убеден, че човечеството познават тези храни и сезонни навици от хиляди години и не е редно да вдигаме цената им с модерни етикети. Защото така се маскира истинското удоволствие от храненето, познаването на храните и традициите във всяка една точка на света. И даде за пример Великденските пости, които се спазват от поколения назад или азърбайджанските шашлици и зеленчуци, приготвени на дървени въглища.

Александра Кръстева го върна 20 години назад, по времето, когато е подготвял албума на Мариус Куркински и вкусовете от този период. Файчето сподели, че тогава са били едни безкрайни празници, в които приятелите му са се възползвали от кулинарните му умения. Разбира се, прекарвали са много време в студиото и с носталгия си спомня за това „ентусиазирано време, когато хората гледаха в определена посока.“ И допълни: „Хората не трябва да си гледат в краката!“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *