Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Travel Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени

Предстоят сериозни съкращения в сферата на туризма

Около 296 хил. души са заетите в сектор „туризъм“ у нас, но предстоят сериозни съкращения, прогнозира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Министър Ангелкова взе участие в заседанието на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, на която депутатите обсъждат мерките, които да предприеме страната ни за ограничаване на заразата с COVID-19 и за преодоляването на последиците от вируса.

„В безпрецедентно тежка ситуация се намира туризма. За съжаление, в световен мащаб. Ситуацията е такава не само в България. Навсякъде са преустановени пътуванията“, отбеляза тя. Ангелкова цитира анализ на Световната организация по туризъм, според който ако разпространението на заразата продължи повече от два-три месеца, се очаква между 25% спад на международните пътувания.
По информация на министерството общо 73-ма са българите, заминали на екскурзия в чужбина по време на епидемията, които трябва да бъдат прибрани обратно у нас.

„Надявам се да няма такива безотговорни хора, които при тази международна криза и при тази ситуация да организират екскурзии в чужбина и след това ние да се чудим как да прибираме нашите съграждани обратно в страната“, недоумява Ангелкова.

Тя увери, че се поддържа непрестанна връзка с всички туроператори в страната.

Министър Ангелкова заяви пред депутатите, че все още е много трудно да се правят прогнози за предстоящия летен туристически сезон, както и „дали въобще ще има“ такъв. Ръководеното от нея ведомство ще започне и работа по кризисна рекламна стратегия в сферата на туризма.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *