Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Ангела Меркел е под домашна карантина

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се поставила под домашна карантина. Това съобщи РИА Новости, цитирайки говорител на Меркел.

Един от лекарите, които се грижат за здравето й, я е прегледал в петък. Той е дал положителен тест за коронавирус.

Новината бе съобщена час, след като Меркел обяви по-строги мерки срещу разпространението на COVID-19, за които се разбраха на извънредната среща с провинциите.

Според Зайферт, говорителят на Меркел, тя е била ваксинсирана превантивно срещу пневмококова инфекция.

Говорителят каза, че 65-годишната Меркел ще бъде „тестирана редовно“ в близките дни, за да се разбере дали е инфектирана, и засега „ще продължи да изпълнява официалните си задължения“ от дома си.

Сред мерките срещу епидемията, които тя обяви днес, са забраната за събиране на повече от двама души и затварянето на всички ресторанти в Германия.

Германският канцлер Ангела Меркел благодари на всички, отказали се от социални контакти в контекста на коронавирусната криза. Изявлението й бе направено днес в Берлин, предаде ТАСС.

„Огромното мнозинство хора разбраха, че от всекиго от тях зависи успехът в борбата с вируса, че всеки може да даде принос – каза тя. – Искам да кажа на онези, които вече го правят: благодаря ви. Разбирам, че това е лишение в икономически и в личен аспект.“

По-рано днес федералното правителство и регионалните власти се разбраха в конферентен телефонен разговор за по-строги мерки срещу разпространението на заразата. Те планират като основна мярка да забранят контактите между повече от двама души. Изключения ще се правят за членове на семейства и хора от едно и също домакинство.

За целта е необходимо по-специално да се спазва дистанция от 1,5 метра между присъстващите на обществени места. Нарушенията ще се контролират от полицията и административните органи, отбеляза Меркел.

Всяка провинция обаче може да действа и с още по-твърди мерки. В Хесен например хората ще могат да ходят по улиците не по двама, а само поотделно. Саксония реши да обяви от понеделник повсеместна карантина на територията си. Бавария го бе направила още в средата на седмицата. Днес бе решено освен това в цяла Германия да затворят врати ресторантите, фризьорските салони и студиата за красота, добавя ТАСС

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *