Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Църковните литургии по Великденските празници ще се отслужват навън

„Църковните литургии, свързани с Великденските празници, ще бъдат отслужвани навън, а полицейски служители ще следят вярващите да спазват дистанция помежду си“, съобщи проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб, след като заедно с вицепремиера Томислав Дончев обсъди със Светия Синод на Българската православна църква провеждането на масови събирания в храмовете във време на пандемия.

„Ние смятаме, че огромна част от българите ще почувстват със сърцето си, макар и не в храма, това, което се случва по тези светли празници“, заяви проф. Мутафчийски и уточни, че Светият Синод ще излезе с обръщение към вярващите.

Премиерът Бойко Борисов благодари на патриарх Неофит и на владиците от Светия Синод за разбирането на правилата, наложени в ситуацията на извънредно положение:

„Хем да си вървят религиозните празници и хората да могат да си се помолят на Господ, но и със стриктно спазване и на всички хигиенни и карантинни условия. Ще изнесат свещниците отвън и ще проповядват отвън. Извън храмовете МВР ще контролира реда за разстоянието, маските, дезинфекцията. Така че да могат хората да се помолят на своя Господ. Може и други вероизповедания да поискат, но само при същия ред ще се движим“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *