Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Прокуратурата препоръча на БАБХ да засили контрола върху хранителните магазини

Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска предприемането на спешни мерки от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) по предотвратяването на нарушения при предлагането на храни и хранителни продукти в обектите за търговия на дребно и заведения за обществено хранене, предвид въведеното извънредно положение от 13 март. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

След получената справка за работата на инспекторите от отделите „Контрол на храните“ при Областните дирекции по безопасност на храните на територията на цялата страна, с оглед увеличаващите се случаи на потвърдени случаи на пациенти с коронавирус и в защита на обществения интерес, прокурор от ВАП препоръча на изпълнителния директор на БАБХ да предприеме допълнителни действия по засилване на контрола по изпълнение на разпоредбите в Закона за храните и с противоепидемиологични мерки, установени със заповеди на министъра на здравеопазването в рамките на извънредното положение.

Законодателството дава възможност на БАБХ при поява на нова болест или риск за здравето да актуализира ефективното извършване на официален контрол върху храните.

ВАП е изискала от изпълнителния директор на БАБХ незабавно да бъде информирана за взетото от него решение.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *